Diari Més

Medi Natural

La urbanització de la zona natural Els Muntanyans de Torredembarra, a la Comissió Europea

El grup ecologista Gepec ha denunciat que s'ha executat sense la preceptiva avaluació d'impacte ambiental

El GEPEC-EdC i Salvem els Muntanyans han elaborat un conjunt de documents.

La urbanització de la zona natural Els Muntanyans de Torredembarra, a la Comissió EuropeaGEPEC-EdC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup ecologista Gepec ha denunciat davant la Comissió Europea la urbanització de la zona natural protegida Els Muntanyans de Torredembarra per haver-se executat sense la preceptiva avaluació d'impacte ambiental (EIA), segons informa el Gepec.

Els plans parcials urbanístics de Nova Torredembarra (anteriorment, Muntanyans I) i Muntanyans II es van tramitar, van aprovar i van executar sense cap EIA malgrat tractar-se d'un espai protegit.

Es tracta d'una zona humida amb un ecosistema d'enorme valor paisatgístic i ecològic, amb espècies vegetals endèmiques com el lliri de mar -en perill d'extinció- i forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000.

L'any 2007 el comissari de Medi Ambient de la Comissió, Stavros Dimas, va manifestar la necessitat de l'EIA abans d'executar el Pla Muntanyans II perquè afectava un Lloc d'Interès Comunitari (LIC) protegit.

No obstant això, va seguir endavant sense l'EIA, a pesar que la zona està declarada com a inundable -el que també vulnera la normativa autonòmica i estatal- i els edificis superen l'altura màxima permesa.

El passat mes de març, un particular va denunciar el cas a la Comissió Europea i aquest passat mes de juny, la resposta va ser que examinarà el cas.

Ara, el Gepec i la Plataforma Salvem Muntanyans han facilitat a aquest particular una memòria amb abundant documentació per reforçar la seva denúncia.

El cas d'Els Muntanyans es remunta a 1997, quan l'ajuntament d'aleshores -que mancava de Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM)- va donar llum verda a urbanitzar la zona malgrat ser inundable i d'alt valor natural.

El mateix particular i la Plataforma Salvem els Muntanyans van portar el cas als tribunals i el 2014 una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar el pla Muntanyans II.

Ja el 2001, un projecte del Ministeri de Medi Ambient va proposar expropiar les parcel·les de Muntanyans I i II per protegir-les.

Aquests i d'altres documents s'han incorporat a la denúncia per provar l'alt interès natural de la zona, amb hàbitats d'interès comunitari prioritaris que han de ser obligatòriament protegits segons la Directiva 92/43/CEE.

tracking