Diari Més

Espais Naturals

Les muntanyes de Prades denuncien el greuge per no haver estat al Pla Alfa 3

Durant l'onada de calor, els pobles han hagut de controlar els accessos a espais naturals i, a Prades, l'Ajuntament ha reclamat més presència policial per aturar els continus incidents

Mont-ral ha hagut de contractar un equip d'agents cívics per vigilar els accessos.

Els municipis de les muntanyes de Prades demanen tenir Pla Alfa 3Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els municipis de les muntanyes de Prades han demanat al govern català elevar al nivell 3 el Pla Alfa en aquesta zona per tal de prohibir l'accés als espais naturals, tal com ha fet a 333 municipis davant l'onada de calor. Els ajuntaments s'han vist obligats gestionar com poden i amb recursos propis els accessos als espais naturals aquest cap de setmana davant l'evident elevat risc d'incendi que hi ha a les muntanyes de Prades que està en nivell 2 del Pla Alfa. A l'Ajuntament de Prades se li ha fet impossible realitzar aquest control. Aquest estiu el turisme ha posat la població del municipi per sobre dels 6.000 habitants i, segons l'alcaldessa, Lídia Bargas, l'Ajuntament no dona l'abast per fer front als incidents que es registren cada nit. «No tenim ni guàrdia urbana ni eines per fer-los front, som els regidors els que estem aturant els cops i necessitem ajuda», diu Bargas. Baralles, agressions, botellots, festes il·legals, vandalisme i destrosses del mobiliari urbà són el pa de cada dia al municipi.

Els ajuntaments de les Muntanyes de Prades han hagut de publicar un ban amb què es prohibeix l'accés de vehicles i persones als camins, ja que no se'ls ha inclòs al llistat de municipis catalans on l'entrada als boscos ha estat prohibit per la Generalitat. «Hem fet un escrit demanant que se'ns elevi al nivell 3 del Pla Alfa. Al Parc Natural de la serra del Montsant s'ha activat, però aquí no, on el perill és evident. També hem fet una carta conjunta reclamant més presència de Mossos. No tenim ningú per controlar els problemes que comporta albergar tanta gent», diu Bargas. La problemàtica no existiria si les muntanyes de Prades fossin declarades Parc Natural, tal com reclamen els ajuntaments que hi pertanyen. «Hi ha hagut altres episodis de la història on s'ha elevat el Pla Alfa al nivell 3 en aquesta zona. Ens preocupa molt que no ens tinguin en compte i que estant en una situació similar que altres pobles, no se'ns apliqui la mateixa norma. El Pla Alfa implicaria posar en marxa més agents forestals, entre altres mesures. El risc d'incendi és evident, no sabem com evacuar quatre-centes persones si es declara un incendi a prop del poble», diu l'alcalde de Mont-ral, Xavier Pagès.

L'Ajuntament de Mont-ral ha hagut de contractar agents cívics per controlar els accessos a la Vall del riu Glorieta i a la Vall del Riu Brugent i l'alcalde es mostra satisfet dels resultats de l'equip. «Expliquem a la gent el perill d'incendi que hi ha i la gent ho entén mínimament», diu Pagès. L'alcalde, però, es mostra preocupat perquè, «al massís muntanyós de Prades, hi ha una massa forestal que és bestial». A Mont-ral està en exposició pública l'ordenança que regularà l'activitat als seus espais naturals, tal com ha fet Alcover, municipi que va tancar l'accés al pàrquing del Mas de Forès amb l'onada de calor i s'ha vist beneficiat també per la tasca dels agents cívics de Mont-ral. Aquest cap de setmana, «els vigilants no han parat de fer el recorregut entre el camí del Remei al Mas de Forès», diu l'alcalde d'Alcover, Robert Figueras. «Si aconseguíssim esdevenir Parc Natural, aquest tindria personal propi i resulta més fàcil tancar els accessos», afegeix.

Seguretat a Prades

Al municipi de Prades, la gran afluència de turisme aquest estiu ha posat l'Ajuntament en una situació compromesa. «Hem tancat les activitats i les visites a l'ermita, hem publicat el ban, però no ho podem controlar els accessos als espais naturals i molt menys les nits», diu Bargas. I és que cada nit es registren incidents. «Quan no és una baralla, llencen pedres dins les cases, roben roba dels jardins, hi ha baralles entre grups de joves... No tenim recursos econòmics ni personal per fer front a la situació. Per molt que la gent truqui al 112 necessitem que hi hagi alguna patrulla de Mossos fixa i no haver d'esperar una hora cada cop que hi ha un problema greu», conclou Bargas.

tracking