Diari Més
Roc Muñoz

Alcalde de la Canonja

«Les obres de l'Orfeó Canongí estaran acabades l'estiu vinent»

Roc Muñoz explica que els treballs de condicionament del Mas de l'Abeurador començaran al setembre i al 2023 obrirà les portes

«Mantenir un nivell alt de serveis» és prioritari pel batlle.

Roc MuñozGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com es presenta la Festa Major?

—L'encarem amb il·lusió. Creiem que la Festa Major és necessària, perquè és una vàlvula d'escapament. Malgrat les restriccions, la festa és un moment on distreure's i oblidar aquest malson que estem vivint.

—L'adaptació dels actes de cultura popular és un dels principals reptes als quals s'enfronten enguany els municipis. Quina fórmula han seguit?

—Certament, ha estat el repte més difícil, però no hem volgut perdre l'oportunitat de presentar un nou Mamut, un nou Mico de la Canonja, un nou nan i el Seguici Popular participant de manera conjunta en diversos actes. Per fer-ho, hem adaptat la Rambla 15 d'abril, de manera que el Seguici actuarà a la calçada i el públic estarà assegut en cadires a la vorera. Com que és un carrer molt llarg i el que passi en un extrem del carrer no es podrà veure bé des de l'altre, hem instal·lat unes pantalles gegants on s'anirà retransmetent en directe perquè ningú es perdi res. Esperem que surti bé i que tothom pugui gaudir d'aquesta primera balladeta del Seguici que viurem demà.

—Parlava ara d'aquesta primera balladeta del Seguici. Quines novetats s'han introduït?

—Per primera vegada s'ha format la Coordinadora del Seguici Popular, que està formada pels Diables de la Canonja, el Mico de la Canonja i els Gegants, amb els seus nans. Sempre havien participat en la Festa Major, però ho feien de manera individual. Enguany, per primera vegada ho faran de manera conjunta a la primera balladeta, a l'anada a l'ofici i a la tanda de lluïment del dia 15. A tot això cal sumar-hi que hi haurà un nou toc de gralla especial per aquesta jornada. A més, gràcies als pressupostos participatius de fa dos anys, la Canonja té un nou Mamut, que es va presentar divendres passat. El Mico de la Canonja, que és l'entitat més jove, però una de les que té més força, també ahir va estrenar el nou Mico. I els Gegants estrenen un nou nan, el pagès.

—A més, repartiran la Canongina. Què és?

—Són 'pastilles' de Festa Major. Ho presentem d'una caixa, com si fos un medicament. Dins hi ha un díptic amb totes les normes i mesures de seguretat, una mascareta quirúrgica i uns caramels per endolcir aquests dies. La idea és posar-hi un toc d'humor i no perdre l'alegria. Es repartiran en tots els actes a l'entrada.

—Entre 2020 i enguany han impulsat diversos ajuts a les famílies i a les empreses de la Canonja. Com han funcionat?

—L'Ajuntament de la Canonja va posar un milió d'euros a sobre la taula. Hem tingut dues campanyes molt potents dirigides al comerç i a les empreses. La primera era una ajuda de 300 euros i la segona, de 800, però que podia ascendir en alguns casos a 1.800 euros. Han estat rebudes de forma molt positiva, perquè han estat ajudes immediates, de proximitat i d'unes quantitats similars a les que ha ofert la Generalitat, quan finalment arribin. Abans, però, vam tenir una primera tanda d'ajuts directes a totes les persones empadronadas a la Canonja. Es tractava d'un ajut universal, no anava per renda. Entenem que tothom ha patit la pandèmia i, per tant, tothom té dret a rebre aquesta ajuda. El més interessant d'aquests ajuts és que eren una targeta moneder que s'havia de gastar als comerços del poble, de manera que les ajudes tornaven al poble generant activitat.

—En quin punt es troba el projecte de l'Orfeó Canongí?

—L'Orfeó ja s'està construint. Si es compleixen els terminis marcats en el projecte, l'estiu vinent per la Festa Major ja estarà acabat.

—I pel que fa al Mas de l'Abeurador, quan començaran els treballs de condicionament?

—Les obres ja està adjudicada i començarà al setembre. Comptem que estaran acabades a finals de 2022. Mentre s'estiguin fent les obres, traurem a concurs la museïtzació i amb quatre o cinc mesos més ja estaria, per tant a l'estiu de 2023 hauria d'estar enllestit.

—Quins altres projectes tenen previstos?

—En tenim diversos. Un dels més importants és la pavimentació a plataforma única de la Rambla 15 d'abril, el carrer Sant Isidre i el carrer Verge de les Neus. Els treballs estaran dotats amb un pressupost de més de mig milió d'euros. El disseny ja està fet i calculem que durant el que queda d'any sortirà la licitació d'aquestes obres i l'estiu de l'any vinent ja estarà acabat.

—Fa uns mesos es presentava el llibre amb motiu dels 10è aniversari de la municipalitat. Quina valoració fa d'aquesta primera dècada?

—Ha estat magnífica. No puc dir una altra cosa. La diferència entre ser municipi i ser Entitat Municipal Desencentralitzada és enorme. En aquests anys hem anat pal·liant els dèficits estructurals que teníem per no ser municipi i encara ens queden aspectes, que anirem fent en els pròxims anys.

—Per exemple?

—Tenim un poliesportiu que està ja totes les hores ocupat i hauríem de fer un altre pavelló lleuger. Són diverses les grans infraestructures que necessitem i que estem disposats a fer-les.

—Per últim, com s'imagina la Canonja d'aquí a 10 anys?

—La Canonja canviarà moltíssim. Comptarà amb més equipaments, però sobretot, seguirà mantenint un nivell alt de serveis. Un dels que posarem en marxa a finals d'any o a principis del vinent és el servei de recollida d'escombraries propi. Ara estem subjectes al contracte que té Tarragona i un cop s'acabi ho farem de manera autònoma. Estem pensant a fer la recollida porta a porta, amb el canvi de mentalitat que implica. És una decisió de valents, però volem tirar-ho endavant.

tracking