Diari Més

Astronomia

Caçar pluges d'estels a Prades

És un dels millors indrets de la Península per a observar les Llàgrimes de Sant Llorenç

El Parc Astronòmic de Prades organitza sessions especials d'observació durant els Perseids.

Caçar pluges d'estels a PradesParc Astronòmic de Prades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estiu és un molt bon moment per gaudir de les nits estrellades sota un cel fosc. Un dels fenòmens més espectaculars d'observar són les pluges de meteors o pluges d'estels. Justament una de les més conegudes i impressionants de l'any es produeix ara, durant la primera quinzena d'agost. Són els Perseids, coneguts també com les Llàgrimes de Sant Llorenç, perquè el seu pic d'activitat coincideix amb la festivitat d'aquest sant.

A diferència d'altres fenòmens astronòmics, les pluges d'estels es poden veure a ull nu, sense necessitat de cap telescopi, si bé aquests permeten una experiència visual infinitament superior. L'únic que caldrà és trobar una nit sense Lluna i un indret fosc, amb la mínima contaminació lumínica, per a observar aquest espectacle nocturn. Això, que pot semblar senzill, en realitat no ho és tant. I és que la resplendor que emeten les lluminàries dels carrers de pobles i ciutats té un alt impacte a força quilòmetres a la rodona. Per sort, el Camp de Tarragona compta amb una de les millors zones per a l'observació del cel nocturn de tota la Península: Prades.

La ubicació del poble, en un petit altiplà a 1.000 metres d'altitud, és clau. I és que ofereix uns indicadors de transparència i estabilitat atmosfèrica ben superiors respecte a altres zones de la Península. A les característiques naturals que té per se aquest indret, cal sumar-hi els esforços que s'estan fent per a protegir-lo encara més. En aquest sentit, la vila de Prades i municipis dels voltants han impulsat diverses iniciatives per a millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant. En destaca la substitució dels fanals de llum blanca per uns de LED PC Ambre, que tenen una incidència positiva en la salut de les veïnes i veïns i també en tot l'ecosistema. Tot plegat els ha valgut la certificació, per part de la Generalitat de Catalunya, com a Espai de Medi Nocturn Protegit. Fins a 30 municipis, de 4 comarques (Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat) veuran el seu cel fosc protegit aquest 2021, esdevenint la zona més gran d'Europa protegida vers la contaminació al voltant d'un Parc Natural. Però no només això, i és que ben aviat esdevindrà part de la nova Destinació Turística Starlight Muntanyes de Prades i Serra de Montsant, un segell amb reconeixement mundial que acredita justament la qualitat del cel nocturn així com l'oferta d'astroturisme que ofereix la destinació en qüestió.

Mirar el cel acompanyat d'un guia astronòmic

Conscients de la gran qualitat del seu cel i de l'interès que l'astroturisme i els fenòmens celestes desperten entre la ciutadania, ara fa un any que es va obrir el Parc Astronòmic de Prades. Consta de diversos espais visitables per a les experiències astronòmiques. Compta amb un Planetari 360°, una Sala d'Audiovisuals i el Museu de l'Astronomia. També compta amb el primer mirador astronòmic de Catalunya, el Mirador Astronòmic de Sant Roc, que des de l'any 2019 és un punt de trobada per a totes i tots els aficionats a l'astronomia.

Al llarg de l'any i coincidint amb diversos fenòmens celestes, el Parc organitza activitats d'observació a càrrec de les seves guies astronòmiques, totes elles astrònomes i astrofísiques acreditades per la Fundació Starlight. Aquest cap de setmana i durant tota la setmana vinent, s'han programat sessions especials coincidint amb els Perseids. De fet, fa dies que l'estació automàtica de detecció de meteors que té el Parc ja n'està detectant centenars diàriament, que es poden veure al seu web (https://www.parcastronomicprades.cat/deteccio-de-meteors/).

Ara bé, si volem viure l'experiència en viu i convertir-nos en caçadors de pluges d'estels, les guies astronòmics ens ajudaran a interpretar el cel en directe i a identificar altres objectes com ara el pas de l'Estació Espacial Internacional o altres cossos celestes. La visita es completa amb la sessió introductòria al planetari i una ruta interpretada per les constel·lacions i la seva mitologia, que permet descobrir el llegat que la tradició grecoromana ens ha deixat al cel.

tracking