Diari Més

Patrimoni

Altafulla digitalitza documents dels 30

L'acció de l'Arxiu Municipal s'emmarca en la programació de la commemoració de la II República

Imatge d'alguns dels Llibres d'Actes del Ple Municipal del 1929 que han estat digitalitzats.

Altafulla digitalitza documents dels 30Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arxiu Municipal d'Altafulla ha digitalitzat alguns dels seus documents com a part de la commemoració dels noranta anys de la proclamació de la Segona República l'abril de 1931. En el marc d'aquesta celebració s'han organitzat diverses activitats, com la representació de l'obra de teatre Els darrers dies de la Catalunya republicana, a càrrec de la companyia Terra Teatre, i ha atribuït simbòlicament a la plaça del Pou el nom de plaça de la República, nomenclàtor que va rebre el 2 de maig de 1931 per celebrar la consecució d'aquesta nova etapa democràtica. Els documents digitalitzats es troben a l'Arxiu Municipal i daten dels anys 30 del segle passat. Es tracta d'una valuosa informació que aporta coneixement sobre la Segona República.

L'acció pretén posar-los a disposició del conjunt de la ciutadania. Els documents en qüestió són els Llibres d'Actes del Ple municipal i de la Comissió Permanent, un total de sis llibres que comprenen els anys 1928 i 1940. Els Llibres d'Actes del Ple municipal recullen la transcripció de les actes aprovades pel consell plenari.

Aquests llibres són una de les sèries documentals més importants produïdes pels ajuntaments «perquè donen testimoni de totes les decisions que duu a terme la corporació local, com ara obres, aprovació de pressupostos, subvencions, etc.», va explicar l'arxivera municipal, Patricia Terrado. El seu valor radica en el fet que contenen informació que permet estudiar l'evolució d'un municipi des d'una perspectiva política, social i econòmica. Pel que fa al Llibre d'Actes de la Comissió Permanent, en aquest cas es troben redactades dins del mateix llibre d'Actes del Ple.

Aquesta acció també ha comptat amb la digitalització de l'Expedient de les eleccions municipals a Altafulla de l'any 1934, dia en què es van celebrar les eleccions municipals a Catalunya, un fet que marcaria la història recent, ja que suposava la substitució dels ajuntaments catalans existents, l'adveniment de noves dinàmiques socials i polítiques i una de les fites més importants, i és que per primer cop en la història les dones accedien al sufragi universal. Aquest expedient conté diversos documents, com ara l'acta amb els capítols d'instrucció, les llistes del Comitè Republicà Federal i de l'Agrupació Catalanista Republicana, el registre de votants, la mesa electoral i el resultat electoral. Aquests documents permetran conèixer més en profunditat el període de la Segona República en clau local i alhora aproparan a investigadors a accedir a un important testimoni històric de la història d'Altafulla. Els documents es poden consultar a l'espai web de l'Arxiu Municipal al portal de l'Ajuntament d'Altafulla: https://www.altafulla.cat/serveis/proximitat/arxiu-municipal-altafulla.

tracking