Diari Més

Patrimoni

Un entorn renovat per al Columbari de Vila-rodona

El projecte 'Alt Camp: Història i Patrimoni' millorarà els voltants de l'edifici funerari de Vila-rodona

Vista aèria del Columbari romà de Vila-rodona i el seu entorn.

Un entorn renovat per al Columbari de Vila-rodonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Columbari de Vila-rodona és un edifici funerari romà del segle I, i és també el vestigi romà més important de la comarca de l'Alt Camp. Està situat sobre la primera terrassa del riu Gaià, i formava part dels sepulcres familiars que sovint acollien els lliberts (esclaus alliberats) i fins i tot els esclaus de la família. La seva importància ha fet que fins i tot s'hi facin algunes activitats del Festival Internacional de recreació històrica Tarraco Viva, que se celebra anualment a Tarragona.

Així i tot, aquest equipament presenta problemes de degradació, especialment en el seu entorn. És per això que, en el marc del programa Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra, han començat les obres de reforma i rehabilitació dels voltants de la construcció.

L'actuació contempla l'arranjament i la il·luminació del camí al columbari, l'adequació de l'accés i l'entorn de la font del torrent del Plànol –antiga font del poble on els vilatans anaven a proveir-se d'aigua–, una nova línia elèctrica i una conducció subterrània d'aigua potable a la zona d'esbarjo. Al costat del columbari s'instal·laran unes graderies baixes, per minimitzar l'impacte visual, i de tipus desmuntable per evitar excavacions en un terreny amb perspectiva de restes arqueològiques. Finalment, unes escales i un nou pont de 13 m de llargada i 1,5 d'amplada sobre el torrent del Plànol permetran l'accés directe des de l'aparcament al columbari.

Impuls turístic

L'entorn del Columbari de Vila-rodona és un indret de coincidència de moltes rutes a peu i en bicicleta i compta amb l'important patrimoni natural del riu Gaià. Un dels objectius d'aquesta actuació és convertir aquest territori de lloc de passada a parada atractiva. Precisament, el projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra, es presenta amb la voluntat de recuperar el patrimoni històric, fomentar l'interès turístic i generar més activitat a Vila-rodona com a part important del posicionament turístic de l'Alt Camp i de la Ruta del Cister.

Aquest programa ha estat impulsat de forma conjunta per vuit municipis de la comarca sota el paraigua ofert pel Consell Comarcal de l'Alt Camp.

tracking