Diari Més

Nuclear

El govern aprova per sorpresa la construcció de nous magatzems de residus nuclears a Ascó i Vandellòs

Els municipis afectats han expressat la seva oposició perquè representa, diuen, que s'ha renunciat al projecte d'un magatzem temporal centralitzat

Imatge de la central de Vandellòs, on ara es vol construir un magatzem de residus radioactius.

El govern aprova la construcció de nous magatzems de residus nuclears a Ascó i VandellòsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'AsociaciónEspañoladeMunicipiosenÁreasdeCentralesNuclearesyalmacenamientosderesiduosradiactivos(AMAC) ha mostrat el seu rebuig a ladecisiódel govern central d'aprovar la construcció de diversos magatzems individuals de residus radioactius per les centrals aAlmaraz, Ascó,CofrentesiVandellòsII. A les tres primeres ubicacions ja existeixen magatzems de residus actualment.

L'acord, pres pel Consell de Ministres d'aquest dimarts, i que comporta una inversió de 220 milions d'euros, es va prendre, diu l'AMAC, «sense que s'hagi consultat als municipis i sense que s'hagi plantejat prèviament un acord general entre l'Estat i els municipis per a la gestió dels residus radioactius».

L'AMACha anunciat que es reunirà d'urgènciaaquest divendres per decidir les mesures queprendrabnels municipis davant ladecissiódel govern central.

Enresaha informat al'AMAC, queels magatzemsestaran dissenyats per mantenir l'emmagatzematge individualitzat del combustible gastat i dels residus especials d'alta activitat a les zones on es construiran, «en el cas de no construir-se el Magatzem Temporal Centralitzat (ATC, per les sigles en castellà), previst en l'actual Pla General de Residus i en l'esborrany del 7è pla que està en procés de ser aprovat».

Això, per l'AMAC, representa en realitat, «que quedi clar que el Govern ha decidit no construir unATCi convertir els emplaçaments de les centrals nuclears en emplaçaments per l'emmagatzematge del combustible gastat». Afegeixen que es vol mantenir l'aparençade quèes vol construir l'ATC, «i poder resoldre el seu problema sense passar per cap política de participació i concertació amb els ciutadans afectats i els seus representants».

tracking