Diari Més

Al cor de l'últim far de Catalunya

Les visites guiades al Far de Torredembarra permeten conèixer la història de l'emblemàtica torre

Exterior del Far de Torredembarra, obra de l'arquitecte José Llinás i Carmona.

Al cor de l'últim far de CatalunyaCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les 00.00 hores de l'1 de gener de l'any 2000 es va encendre el Far de Torredembarra, l'últim far construït en el segle XX i en el segon mil·lenni, i el primer dels encesos en el segle XXI i en el tercer mil·lenni. El Far és propietat de l'Autoritat Portuària de Tarragona, i la seva construcció va servir per posar llum a una zona d'obscuritat, entre el Cap de Salou i Vilanova i la Geltrú. Amb el Far de Torredembarra es completava el mapa de fars del litoral català, motiu pel qual ja no es preveu construir-ne cap altre. D'aquesta manera, el de Torredembarra és considerat l'últim far de Catalunya.

Les persones amb ganes de conèixer-ne la història i enfilar els 189 esglaons fins al capdamunt de la talaia, ho poden fer a través de les visites guiades que gestiona l'Oficina de Turisme de Torredembarra. És una bona oportunitat per descobrir, des de dins, un dels fars catalans més singulars, tant per la seva arquitectura com per les seves dimensions: amb una altura de 58 metres sobre el nivell del mar, és el més elevat del país.

José Llinás i Carmona, autor del projecte constructiu, va dissenyar per a Torredembarra un far de planta octogonal, amb materials que fossin estètics i, a la vegada, en garantissin la durabilitat amb el mínim manteniment. És per això que el Far de Torredembarra és una esbelta talaia blanca construïda amb formigó, acer i coure.

La visita, que és guiada, transcorre des del peu del far fins al mirador que hi ha just a sota de la llanterna, un espai que, per raons tècniques, no és accessible al públic. Així i tot, val la pena fer l'ascens per la bonica escala metàl·lica interior, que transcorre al voltant d'un gran ull central, i que està solcada per quaranta-vuit petites finestres perimetrals que, a mesura que es va pujant, van mostrant el paisatge circumdant. Un cop a dalt de tot, es van coneixent els diversos detalls constructius així com les característiques tècniques del far. També és inevitable la contemplació de les vistes, que abasten des del Massís del Montsià, al sud, passant pel cap de Salou i els Ports, les Muntanyes de Prades, fins a Creixell, el massís del Garraf i Cubelles.

Les visites guiades al Far de Torredembarra es fan mitjançant reserva prèvia i tenen un preu de 3 euros per persona. La gestió es pot fer a través de la pàgina web de Turisme de Torredembarra.

tracking