Diari Més

Successos

Els Bombers afronten unes «hores crítiques» en el foc de la Conca de Barberà i l'Anoia, que ja ha cremat 1.191 ha

Els Mossos amplien la zona d'evacuació cap als masos aïllats de Santa Margarida de Montbui

L'incendi de Santa Coloma de Queralt encara és actiu.

Els Bombers afronten unes «hores crítiques» en el foc de la Conca de Barberà i l'Anoia, que ja ha cremat 1.191 haBombers

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers afronten unes «hores crítiques» en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que ja ha cremat 1.191 hectàrees. Ho han remarcat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell després de la reunió del consell assessor que ha presidit telemàticament el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El risc ara és que el foc, molt estret i llarg, viri al nord per la zona boscosa cap a Sant Martí de Tous (Anoia). Tot l'esforç de contenció es fa flanc esquerre. Finalment s'ha augmentat la zona d'evacuació, cap als masos aïllats que hi ha des de la carretera C-214c cap al sud-oest, a Santa Margarida de Montbui (Anoia). Les causes de l'origen de l'incendi se segueixen investigant.
Les dues pròximes hores, els equips d'extinció concentren l'esforç de contenció a l'últim quilòmetre del flanc esquerre fins al cap del foc, on el canvi de vent amb component sud, la marinada, el pot fer virar cap al nord. «És un incendi estret amb el cap molt i molt actiu i està en una zona on és difícil treballar», ha assenyalat Elena. S'hi treballa amb els mitjans aeris (fins a 16 -11 de la Generalitat i 5 de l'estat espanyol-) que l'estan intentant aturar. «Són hores que són crítiques i molt rellevants per forçar que s'aturi i no s'obri a la franja esquerra prop del cap», ha dit el conseller.

De les 1.191 hectàrees cremades, la majoria són del terme municipal de Bellprat (Anoia) i 600 formen part de l'Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central. Treballen en l'extinció fins a un centenar de dotacions terrestres, amb prop de 400 efectius, dels quals una cinquantena de l'UME (Unitat Militar d'Extinció) que envia més efectius i la xifra podria elevar-se als 200, segons fonts del govern espanyol.

El foc va començar als camps de cereals i se segueixen investigant què el va originar i es treballa amb diferents hipòtesis.

L'inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha assegurat que més enllà de l'evacuació preventiva d'una zona de masos aïllats en direcció a Santa Margarida de Montbui, no es preveuen més mesures de protecció, «almenys en les pròximes hores». «Fins passat el migdia no veurem si hem de fer més mesures de contenció o no, tallant carreteres o altres», ha dit Borrell. Els Bombers han demanat als pagesos que intensifiquin el llaurat de tots els terrenys on es pugui fer.

D'altra banda, al municipi de Bellprat on s'havia interromput el subministrament elèctric, ja l'han restablert amb excepcions aïllades com una explotació agrària on encara no tenen llum.

tracking