Diari Més

Un 9% dels ingressats a les UCI del Camp de Tarragona estan vacunats amb pauta completa

Gairebé es dobla la mitjana catalana, que està al voltant del 5%

Imatge d'arxiu de l'interior de l'Hospital Sant Joan de Reus.

Hospital Sant Joan de Reus, coronavirus, covid-19Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 9,2% dels pacients ingressats a les Unitats de Cures Intensives (UCI) de la regió sanitària del Camp de Tarragona estan vacunats amb la pauta completa. Aquest prop de 10% correspon als casos que tenen registrat l'estat vacunal, que són 65 dels pacients que han estat ingressats a l'UCI des de l'abril. El doctor Òscar Ros va explicar que això passa perquè «l'efectivitat de les vacunes malauradament no és del 100%», i hi ha un percentatge de persones que ronda entre el 6 i 10% depenent de la vacuna, que no genera anticossos. Va afegir que «la vacuna no ens protegeix de la infecció, però en cas de contagiar-nos, els efectes de la malaltia són menys greus». Pel que fa a l'estat vacunal de la resta, un 23,1% dels pacients havien rebut la primera dosi en el moment de l'ingrés i un 67,7% no estaven vacunats. Ros va insistir a dir que «la vacuna sí que serveix» i va recalcar la importància de la vacunació massiva, ja que «com més persones estiguem vacunades o hàgim passat la malaltia, més gent haurà generat anticossos i podrà protegir a aquells qui no en desenvolupin».

Segons les xifres diàries de la pandèmia, el nombre de pacients a l'UCI va passar de 23 a 26 ahir a la regió sanitària del Camp de Tarragona, i l'estada mitjana d'aquests pacients ronda els 15 dies. Aquests casos es divideixen entre l'Hospital Universitari Joan XXIII, on es troben 8 dels pacients d'UCI; l'Hospital Universitari Sant Joan, amb 10 casos; i l'Hospital de Santa Tecla, amb 8 persones. Les dades reflecteixen que d'aquest total de casos, un 42% requereix ventilació mecànica durant una mitjana de 28 dies. Aquest percentatge s'eleva al 54,2% si es miren les dades des del 19 d'abril d'enguany quan es va començar a fer el seguiment específic a les UCI, data des de la qual s'han registrat 155 casos. Ros va explicar que, des de l'abril, els pacients més joves que entren a l'UCI han estat els que han requerit ser intubats, mentre que els pacients d'edats més avançades han estat el col·lectiu més afectat per les defuncions. Des de l'abril, la mortalitat de les persones que ingressen a l'UCI és de l'11,6%. Pel que fa als ingressos a la unitat de crítics, la meitat (51%) són casos ingressats prèviament a planta que empitjoren i requereixen les atencions de la UCI, un 21% prové d'urgències i el 28% restant fa referència a trasllats d'altres centres a l'UCI en el qual no es distingeix entre si els pacients vénen d'altres plantes o sales d'urgències. Dels 155 casos totals des de fa tres mesos ingressats a l'UCI, la mitjana d'edat es troba en els 56 anys, i els casos registrats es divideixen entre un 32,3% de dones i el 67,7% restant d'homes.

Cinquena onada a l'estiu

Ros va reconèixer que un dels principals problemes d'aquesta cinquena onada és l'època de l'any en la qual ens trobem, a diferència de l'estiu passat, quan la segona onada es va registrar cap a mitjans de setembre. Va explicar que actualment «l'estructura de l'hospital es troba més reduïda arran de les vacances», les quals va insistir que «són molt importants que el personal pugui fer quan toca, sobretot per a aquelles persones al càrrec d'infants» i a causa de la sobrecàrrega de treball de l'últim any. Ros va afegir que aquesta cinquena onada ha suposat un increment important dels casos notificats, però a l'afectar en gran part a col·lectius més joves, la gravetat de la malaltia és menor. Tot i això, va recalcar que com el nombre de casos s'ha disparat tant, inevitablement també s'ha registrat un increment en les hospitalitzacions. Aquesta situació unida al període vacacional «ha tensat molt la situació». Ros va recalcar que aquesta nova onada era inevitable, i que es va iniciar res més alleugerar les restriccions a principis de l'estiu. Pel que fa a les UCI de la regió sanitària, Ros va explicar que «no hem arribat als nivells d'ocupació que es van registrar l'any passat», però va reconèixer que estan anant en augment. Va recordar que durant la tercera i quarta onada van arribar a haver-hi 75 casos simultanis a les UCI del Camp de Tarragona, però recalca que en aquell moment «els recursos no estaven afectats per les vacances del personal sanitari».

tracking