Diari Més

Nutrició

Un estudi de la URV vincula la dieta mediterrània amb canvis intestinals

La dieta aconsegueix la millora dels factors de risc metabòlic i la reducció dels nivells de glucosa i insulina

El grup en Nutrició i Malalties Metabòliques (NuMeD) de la URV.

Un estudi de la URV vincula la dieta mediterrània amb canvis intestinalsURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) vincula la dieta mediterrània amb canvis intestinals, segons informa la universitat de Tarragona i de Reus.

Aquest assaig clínic ha examinat si la dieta mediterrània té beneficis sobre la composició i la funció dels bacteris intestinals i han trobat diferències entre els que la segueixen i els que no.

Els resultats poden explicar el benefici d'aquesta dieta en la millora dels factors de risc metabòlic i en la reducció dels nivells de glucosa i insulina.

En l'estudi, s'ha seguit durant dos a mesos a 50 adults amb obesitat, sobrepès i síndrome metabòlica que menjaven de manera poc saludable i se'ls va fer afegir 50 grams de fruita seca al dia en la seva dieta habitual.

Després, durant dos mesos més, se'ls va fer canviar la seva dieta per la mediterrània i, en comparar els resultats, es va demostrar que la glucosa, la insulina i la resistència a la insulina havien millorat.

En concret, incrementava la quantitat de Lachnospiraceae NK4A136, un gènere bacterià que es relaciona amb la millora metabòlica observada sobretot mitjançant la regulació del metabolisme dels àcids biliars.

Així doncs, s'ha comprovat, per primera vegada, que la dieta mediterrània provoca canvis en determinats bacteris intestinals i això comporta la millora del metabolisme de la glucosa i la insulina.

A més, l'estudi d'intervenció, finançat per l'Institut de Salut Carles III, ha permès trobar també diferències importants amb altres molècules que es relacionen amb una millora del metabolisme de la glucosa i la insulina.

Els canvis en aquestes molècules també es van relacionar amb modificacions en la composició de la microbiota intestinal.

Aquest fet suggereix que pot tenir un paper mediador molt important entre la dieta i els factors de risc cardiometabòlic, és a dir, la modulació de la microbiota intestinal pot explicar el benefici de la dieta mediterrània sobre determinats aspectes de la salut.

L'estudi l'ha liderat Mònica Bulló, investigadora de Bioquímica i Biotecnologia de la URV que forma part també de l'IISPV i del Ciberobn.

A més, han participat l'Institut Català de la Salut (ICS), SAGESSA (Grup d'Assistència Sanitària i Social de Reus) i el Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour dels Països Baixos.

tracking