Diari Més

Memòria històrica

Desenes de persones exigeixen la retirada del monument franquista de Tortosa

La CUP ha emès un comunicat en el qual demana la retirada immediata de l'element

Un instant de la concentració davant el monument franquista.

Desenes de persones exigeixen la retirada del monument franquista de TortosaERC Tortosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenes de persones s'han concentrat aquestdiumenge a la nit a Tortosa per exigir la retirada immediata del monument franquista que hi ha a la localitat i que commemora la Batalla de l'Ebre, una de les més sagnants de la Guerra Civil que va donar pas a quatre dècades de dictadura. Durant l'acte, convocat per la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, s'ha projectatt a la base del monòlit franquista l'última obra de l'artista Ignasi Blanch, consistent en diverses il·lustracions a favor de la memòria històrica.

Un dels portaveus de l'associació convocant ha advertit que, «encara que hi hagi qui ho ambicioni, un monument que representa la barbàrie de la dictadura no pot ser mai un monument per a la pau i la concòrdia». Entre les persones que s'han concentrat al costat del monument, a la vora del riu Ebre, hi havia representants d'ERC i de la CUP.

Precisament, els cupaires han emèsun comunicat en el qual consideren «lamentable» la resolució emesa per la jutgessa que ha parat les obres de retirada del monument franquista del riu Ebre a Tortosa i han exigit el seu desmuntatge immediat perquè mantenir-ho suposa «un insult a la memòria».

Fa uns dies, una jutgessa va suspendre de forma cautelar la retirada del monument franquista de Tortosa en concloure que, si es duu a terme el seu desmuntatge abans que es resolguin els recursos perquè segueixi en el lloc, serà «impossible o molt difícil» restituir-ho.

En un comunicat, la diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada ha afirmat que aquesta resolució és «una nova mostra de connivència de la justícia amb el règim del 78». Estrada ha denunciat la presència de Vox dins dels col·lectius a favor de mantenir el monòlit i ha assegurat que «la connivència amb partits polítics feixistes» o d'entitats nostàlgiques amb el franquisme és «incompatible» amb la defensa de les llibertats de col·lectius que estan veient «els seus drets amenaçats per l'increment del feixisme als nostres carrers». Ha celebrat que el departament de Justícia interposi un recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, alhora que ha recordat a la Generalitat la «necessitat» d'aprovar una llei de memòria històrica catalana.

tracking