Diari Més

Publicacions

El litoral tarragoní, en alerta roja

L'expert en biologia marina Jaume Folch alerta en el seu llibre sobre les amenaces a la costa

El professor Jaume Folch, que també és instructor de busseig, en una imatge recent.

El litoral tarragoní, en alerta rojaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La biodiversitat del litoral tarragoní és una gran desconeguda. Però, abans que l'arribem a conèixer, ja està començant a desaparèixer a causa del canvi climàtic. A tot això, s'afegeix un altre problema, i és que nosaltres, com a societat, estem provocant que aquest procés de degradació o desaparició causat pel canvi climàtic s'acceleri». Aquesta és l'alerta que fa el professor Jaume Folch, biòleg i expert en biologia marina, en el seu nou llibre La mar de Tarragona (Publicacions URV). Folch és investigador del centre de recerca TecNAtox de la URV i també instructor de busseig de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques. A La mar de Tarragona, recull informació, dades i fotografies del litoral tarragoní des del nord de la demarcació fins a l'Ametlla de Mar i l'Ampolla, il·lustrant la gran biodiversitat de la nostra costa: «El mar Mediterrani representa l'1% de l'oceà, però conté el 10% de totes les espècies marines del planeta».

Però el seu treball també vol ser un crit d'alerta sobre els problemes detectats al litoral. Folch destaca les conseqüències del canvi climàtic, que en un futur pot fer que el nivell del mar s'incrementi fins a un metre: «Les platges que tots tenim al cap, d'aquí a trenta anys ja no seran així. En alguns llocs haurà desaparegut la meitat de la platja. Com que moltes estan delimitades per passejos, vies de tren o altres obstacles, no tenen espai per retrocedir i, per tant, es perdran parcialment», explica. «Un altre efecte del canvi climàtic són els desequilibris en els ecosistemes a causa de la desaparició d'algunes espècies i de l'arribada d'altres que són invasores». A tot plegat, detalla, s'hi suma l'impacte humà sobre el litoral, contribuint a la degradació amb la contaminació, sobretot per plàstics, la sobrefreqüentació de la platja i la sobrepesca. En aquest sentit, Folch alerta que s'està observant una destrucció massiva dels estocs de moltes poblacions marines: «Els caps de setmana la gent s'ho emporta tot, estem fent una espoliació, ja no queden musclos perquè no els donen temps perquè creixin». Per tot plegat, assegura, «la situació és insostenible».

Així i tot, Jaume Folch adverteix que els ecosistemes marins tenen una gran capacitat de regeneració, «però se'ls ha de deixar espai i temps». En aquest sentit, el biòleg reclama accions com ara augmentar el nombre d'espais protegits –a la demarcació només representen un 1% del litoral– i posar en marxa sistemes de regulació i control. Aquí és on, afirma, els responsables polítics també haurien d'intervenir. «Tenim dues zones d'especial interès: les costes del Tarragonès des del nord de la platja llarga fins a Salats i Muntanyans, i al sud, des de l'Hospitalet de l'Infant fins a l'Ametlla i l'Ampolla, que se'n podria fer una gestió integrada i preservar-ne els recursos».

El biòleg explica que en l'informe Estat de la Natura a Catalunya 2020, publicat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, ja s'alerta sobre la important pèrdua de diversitat i la necessitat d'aplicar polítiques per aturar-ho. Aquest llibre vol ser una eina més perquè els ciutadans prenguin consciència de les problemàtiques de la costa tarragonina i així aturar la seva degradació.

tracking