Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Valls enderrocarà les construccions en estat de ruïna del Barri Antic

S'han encarrilat les obres a la Muralla de Sant Antoni, primera gran actuació del projecte global de recuperació de les antigues muralles medievals

Imatge de les actuacions que es faràn al costat de la zona d'aparcament.

L'Ajuntament de Valls enderrocarà les construccions en estat de ruïna del Barri AnticCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Valls enderrocarà el conjunt de construccionsen estat de ruïnaque es troben entre l'aparcament del Barri Vell i la muralla de Sant Antoni. Aquest és el primer pas que inicia el consistori en l'ordenació futura d'un àmbitestratègic per la seva proximitat amb l'entorn patrimonial de l'església arxiprestal de Sant Joan i, a la vegada, per ser una de les principals entrades al centre històric a través de l'aparcament.

La Junta de Govern ja ha encarregat els treballs de redacció del projecte d'enderroc a l'empresa Eixam Arquitectes SCCLP per un import de 4.400 euros IVA inclòs. El projecte haurà de determinar l'execució de l'enderroc de diferents construccions que es troben situades en finques dels antics carrers de Sant Miquel i de la Font d'en Bosc i que actualment separen l'aparcament de la muralla de Sant Antoni. L'enderroc d'aquests immobles en ruïna permetrà sanejar aquesta part de l'aparcament del Barri Vell i s'estima que pugui representar una inversió de gairebé 200.000 euros, una xifra que es concretarà en el projecte tècnic que ara ha encarregat l'Ajuntament.

El projecte haurà de contemplar la conservació de l'adoberia del segle XIX, Bé Cultural d'Interès Local, que es troba en una zona coneguda com l'Hort de Tondo i que el catàleg també qualifica d'ambient protegit. En concret, es conservarà l'envolvent de l'edificació en cantonada i els murs de pedra de tancament de la finca que donen a l'aparcament del Barri Vell. A més, tot i que s'ha previst enderrocar part d'una edificació annexa a l'adoberia, també es conservarà la planta baixa d'aquest immoble ja que, molt probablement, també formava part de l'antiga indústria.

Tota aquesta zona forma part d'un Pla de Millora Urbana delimitat pel torrent de la Xamora, el Raval de la Farigola i la Muralla de Sant Antoni contemplat en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. L'Ajuntament és el propietari majoritari amb prop del 70% de la superfície d'un pla de millora especialment important com a punt d'entrada al centre històric però també per la seva proximitat amb l'entorn protegit de l'església de Sant Joan, Bé Cultural d'Interès Nacional. En aquest sentit, quan es desenvolupi l'ordenació urbanística d'aquesta zona s'haurà de preveure protegir la visual espectacular que, des de l'aparcament del Barri Vell, ofereix el temple i el campanar de Sant Joan, patrimoni històric i imatge de la ciutat, a més de millorar l'accessibilitat amb una entrada oberta i espaiosa per a vianants, actualment limitada per diferents construccions que separen l'aparcament de la zona de la muralla.

A prop d'aquest mateix àmbit del pàrquing del Barri Vell, l'Ajuntament ha encarrilat les obres a laMuralla de Sant Antoni, primera gran actuació del projecte globalde recuperació deles antigues muralles medievals de Valls. L'obra, amb un pressupost de 480.000 euros i amb el finançament d'un 40% dels fons de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment, s'iniciarà aquest any 2021 i permetrà consolidar, reinterpretar i urbanitzar un tram de la muralla, declarada també Bé Cultural d'Interès Nacional, que es troba a la zona del Portal Nou, una de les entrades principals de Valls i del centre històric i just sota també del conjunt patrimonial de Sant Joan.

tracking