Diari Més

Castells

L'emoció esclata a la plaça del Blat de Valls en el retorn dels castells

Dos pilars simbòlics culminen la prova pilot per la represa de l'activitat castellera

Pla general dels dos pilars.

L'emoció esclata a la plaça del Blat de Valls en el retorn dels castellsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'emoció ha envaït la plaça del Blat de Valls, quilòmetre zero dels castells, en la diada de Sant Joan més curta i més esperada després d'un any i mig sense trepitjar plaça. La Colla Vella i Joves dels Xiquets de Valls han aixecat dos pilars de cinc per culminar la prova pilot que va començar a principis de juny, amb un estricte protocol anticovid, per poder reprendre l'activitat. Els castellers han passat test d'antígens cinc cops, l'últim aquest dijous al matí. Han agraït poder tornar a posar-se la camisa, enfaixar-se, sentir les gralles i recuperar les sensacions perdudes per la pandèmia. Un dels moments més sentits ha estat l'entrada de les dues colles al Blat, rebuts amb entre aplaudiments i la plaça dempeus.
Els castells han tornat a plaça a Valls amb l'emoció de les colles a flor de pell. Ha estat una diada de Sant Joan inèdita, amb molts membres de les colles Vella i Joves asseguts com a públic, complint les mesures de seguretat i de distanciament pel covid, i els dos grups «bombolla» establerts de 50 castellers aixecant dos pilars de cinc simbòlics després de rebre un negatiu en la prova d'antígens que s'han fet al matí.

La jornada ha començat al Puis Hospital de Valls. Era el cinquè test que els castellers passaven aquest mes de juny, dins al prova pilot que s'ha desplegat per poder reprendre l'activitat castellera. Amb el resultat negatiu del test, els castellers s'han reunit per entrar a plaça a quarts d'una, entre l'esclat d'emoció de la plaça del Blat on el públic esperava assegut que comencés la diada. No ha estat l'única vegada que el públic s'ha posat dempeus. Una llarga ovació ha rebut al balcó de l'Ajuntament de Valls l'exconseller Josep Turull que ha acompanyat les autoritats i ha seguit la diada de Sant Joan.

Després de cantar Els Segadors, s'han preparat les pinyes i s'han aixecat sense dificultats els pilars. «Després d'aquest any que hem passat ha estat molt emocionant. Estem començant a poc a poc i esperem que puguem tornar tota la colla junts que és el que ens agrada a nosaltres», ha dit Nerea Moreno, una de les castelleres que ha enfilat el pilar de la Colla Joves Xiquets de Valls. Així ho ha viscut també Llàtzer Magrinyà, casteller del pilar de la Vella. Tornar-se a posar la camisa li ha despertat tots els sentiments. «Encara que sigui poca cosa et poses nerviós i saps que aquí hem fet grans gestes i és un pas més per estar més prop que acabi aquest malson», ha destacat.

D'aquí a set dies, els equips sanitaris faran l'últim test als castellers. «Acabarem de validar la negativitat de tota la gent que ha participat a la diada», ha explicat Josep Maria Magrinyà, director del CAP de Valls i codirector mèdic del Puis Hospital. Els presidents de les colles de Valls han destacat el bon funcionament del protocol mèdic però Albert Pedret, president de la Vella ha lamentat que es limités als menors de 65 anys la participació en els grups bombolla que han fet les pinyes i els pilars. «La direcció del protocol ha estat excel·lent i exemplar, una feina exquisida i anem fent passos junts», ha dit.

Sense que n'hagin transcendit els motius, dimarts va dimitir el doctor Daniel Castillo, metge especialista en medicina l'esport i vinculat des de feia 13 anys a la direcció científica i mèdica de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Castillo, que va començar a col·laborar amb l'equip mèdic de la CCCC a la darrera fase d'implementació del casc casteller, amb l'estudi del casc de dosos i ha liderat nombrosos estudis com el del terra atenuant, l'impacte psicològic en la canalla o els protectors bucodental i cervical, entre d'altres.

El darrer any, la seva gestió s'havia centrat en la situació generada per la covid-19 i «ha vetllat en tot moment per la seguretat en la represa de l'activitat castellera».

tracking