Diari Més

Salut

Plantant cara al càncer de mama

Neus Guirro ha posat en marxa el projecte 'Arrela't' per fer educació sanitària i crear xarxes de suport

Una de les sessions organitzades per l'entitat de suport al càncer de mama.

Plantant cara al càncer de mamaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan tenia 31 anys, a la vandellossenca Neus Guirro li van diagnosticar càncer de mama. Fins llavors ella treballava com a auxiliar d'infermeria, però a conseqüència dels tractaments i intervencions als quals es va haver de sotmetre, no va poder tornar a exercir la seva professió. Ja superada la malaltia i amb la ferma voluntat de reinventar-se, va començar a estudiar higiene bucodental a l'institut Baix Camp de Reus. En una de les assignatures els van demanar escollir una malaltia i dissenyar una campanya de prevenció per combatre-la. «En aquell moment vaig decidir que escolliria la patologia que havia viscut», explica la Neus. Així és com va néixer el projecte Arrela't. Examina't a temps. «La idea original era formar un grup de suport del càncer de mama al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant on els afectats es poguessin reunir i fer activitats, tallers, xerrades, etc.», detalla la Neus, que ara viu a Salou. Però a poc a poc aquell projecte es va anar fent gran i va obrir un segon camí, el de la prevenció. Ara, la Neus Guirro també organitza xerrades en instituts i locals socials amb la col·laboració de Josep Costa, així com tallers de prevenció i exploració mamària. A més, Arrela't també col·labora amb dues perruqueries, El Taller de l'Hospitalet de l'Infant, i Bambú de Reus, per fer recollida de cabells i enviar-los a l'associació malaguenya Mechones solidarios.

Així, a més de normalitzar la malaltia, promocionar la prevenció primària i potenciar l'educació sanitària, l'entitat treballa també per incentivar a la població per a la donació de cabells. En paral·lel, la Neus també promou la pràctica de la marxa nòrdica, un esport molt recomenable per a les persones operades de càncer de mama, col·labora amb l'Hospital Sant Joan de Déu fent promoció de les polseres Candela per a la investigació del càncer infantil, i amb el projecte Emma, de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, per a la recerca en càncer de mama. Precisament el pròxim 26 de juny Arrela't ha organitzat, juntament amb el Banc d'Aliments, un repte solidari a favor d'Emma: el Non Stop Arrela't. Es tracta d'una travessa de 13 dies de durada, amb sortida el 14 de juny a Finisterre (Galícia) i arribada a Roquetes el dia 26 del mateix mes. Són, en total, més de 16.000 quilòmetres que faran un grup de corredors de muntanya. Des de l'associació, a més, conviden a tota la població a participar en el repte a través d'una caminada popular solidària que es farà el 26 de juny, amb sortida a les 7 del matí a la plaça Gil Vernet de Vandellòs i que finalitzarà a la platja de l'Almadrava de l'Hospitalet de l'Infant. Les inscripcions tenen un cost de 5 euros que es destinaran al projecte Emma.

«La divulgació és fonamental, cal insistir que, davant el més petit dubte, s'ha de consultar l'especialista. I no saltar-nos les revisions, perquè possiblement no tenim res, però és important estar-ne segurs», conclou la Neus.

Neus Guirro, impulsora d'Arrela't.

Plantant cara al càncer de mamaCedida

tracking