Diari Més

Llibres

La costa catalana, de far en far

La periodista Cecília Lorenzo ha escrit un llibre per recórrer el litoral resseguint aquest patrimoni singular

Cecília Lorenzo, autora del llibre d'excursions pels fars catalans.

La costa catalana, de far en farCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del far del cap de Biarra, a la Catalunya Nord, fins al far del Fangar, al Delta de l'Ebre, la costa catalana està solcada de fars, torres guardianes que, amb els seus batecs de llum, il·luminen els navegants des de fa dècades.

Els fars són també la dèria de Cecília Lorenzo, periodista i guia turístic especialitzada en temes de cultura, turisme i territori. «Des de fa molt de temps, sempre que viatjo, busco el far més proper al lloc on vaig», explica. La Cecília, que també treballa a l'Espai Far, un espai museístic situat al recinte del far de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú, ha fet una selecció dels fars catalans amb més interès i n'ha fet una ruta per descobrir aquest patrimoni però també el seu entorn natural. Tot plegat queda recollit en el llibre 15 excursions a peu pels fars de Catalunya (Cossetània, 2021).

«Els fars acostumen a estar en lloc estratègics i també d'un gran interès natural», detalla l'autora. És per això que totes les excursions proposades en el llibre comencen, acaben o passen per un far i que, a més, permeten descobrir entorns naturals singulars.

En la selecció de Lorenzo hi són presents també els fars icònics de la demarcació de Tarragona, començant pel far de la punta del Fangar, «un dels més atractius i simbòlics de tota la costa catalana»; el far del cap de Salou, «que permet fer un recorregut per la costa que està molt ben condicionat i, a més, el visitant es pot acostar molt a la torre, fins i tot rodejar-la, cosa que no passa a tot arreu»; el far de la Banya, «que estava al Delta de l'Ebre i es va traslladar a Tarragona, on és ara, i per tant és un dels fars més urbans»; i el far de Torredembarra, «l'últim que es va construir a Catalunya, l'any 2000, i que, a més de ser el més alt, permet l'accés a l'interior».

L'autora explica que en les últimes dècades els edificis que antigament s'usaven com a habitatge dels faroners i les seves famílies han quedat en desús, i actualment només resten habitats dos fars: el de Salou i el de Palamós. Així i tot, explica la Cecília, tots els fars segueixen en actiu, per bé que l'antic ofici de faroner ha estat substituït per la tecnologia i els automatismes.

15 excursions a peu pels fars de Catalunya és el primer llibre d'una nova col·lecció de Cossetània, la Col·lecció Fites, nascuda amb la voluntat que el lector faci una descoberta activa del territori. És per això que el llibre inclou reptes per fer durant les excursions a peu que permeten accedir a un sorteig i guanyar un premi. A més, al final del llibre hi ha un apartat per fer un registre dels fars visitats i anotar la data de la visita, les persones que l'han fet i les observacions pertinents.

tracking