Diari Més

Empresa

Inspecció de Treball emet set informes contra IQOXE per infraccions greus en menys d'un any i mig

El Departament de Treball sanciona alguns casos amb el màxim estipulat de 6.000 euros

Zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE.

La Generalitat autoritza IQOXE a reobrir una de les plantes de derivats d'òxid d'etilèACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Inspecció de Treball de la Generalitat ha emès set informes contra l'empresa química IQOXE de la Canonja per infraccions greus. Les resolucions tenen l'origen en denúncies posades per CCOO per diferents aspectes com la vulneració del dret de vaga, mancances en el Pla d'Autoprotecció, falta de mesures de seguretat per als treballadors, no adoptar prou protecció contra la covid-19 o deficiències en els programes de formació als empleats, entre altres. Totes s'han posat després de l'explosió que es va produir a la companyia el 19 de gener del 2020 i que va causar tres morts. Inspecció de Treball trasllada posteriorment els informes al Departament de Treball, que ja ha sancionat alguns casos amb el màxim estipulat de 6.000 euros.
Pel que fa a la denúncia per vulneració del dret de vaga, el secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, ha explicat a l'ACN que Inspecció de Treball ha resolt que IQOXE va posar uns serveis mínims «abusius». «L'empresa va argumentar que no podia aturar un compressor perquè es podia avariar, però era una excusa perquè durant l'ERTO el van posar en marxa i aturar fins a vuit vegades amb normalitat», ha explicat. Així, en la vaga convocada pels treballadors el passat 30 de març, IQOXE «va seguir produint òxid d'etilè i va subministrar vapor a altres empreses» del polígon petroquímic. Amb tot, Martín ha apuntat que des del sindicat ja tenen preparada una demanda judicial contra la companyia, en la qual hi adjuntaran l'informe d'Inspecció de Treball.

Així, des del sinistre del gener de l'any passat, CCOO ha presentat fins a tretze denúncies contra l'empresa davant la Inspecció de Treball. D'aquestes, set s'han resolt com a infraccions greus, en altres s'han fixat «recomanacions» per a la companyia i encara en queden algunes pendents de resolució. Una de les que es va catalogar com a «greu», CCOO la va posar pocs dies després del sinistre, quan «l'empresa va reiniciar l'activitat per tal de desenrunar la zona afectada per l'explosió sense prendre mesures preventives»per la seguretat dels treballadors. Una altra de les denúncies el sindicat la va posar perquè determinats treballadors «havien de tenir formació en extinció d'incendis i emergències» i l'empresa no l'havia impartida, ha concretat Martín.

Un cop Inspecció de Treball emet l'informe es trasllada al Departament de Treball, que és qui acaba posant la sanció. Per infraccions greus, el màxim que contempla la normativa és de 6.000 euros. «Per empreses greus és una quantitat ridícula», finalitza Martín.

tracking