Diari Més

Llibres

Tot allò que ens fa ser 'nosaltres'

Jordi Suñé recull en el seu llibre 'Vots de poble' les tradicions, ermites i creences del Baix Gaià

El mestre, músic i antropòleg Jordi Suñé a Torredembarra amb el seu nou llibre.

Tot allò que ens fa ser 'nosaltres'Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un vot de poble és un acte de prometença a un sant o una marededéu per haver salvat la vila d'una adversitat com una plaga, una sequera o un brot epidèmic. Els vots de poble són l'origen d'un grapat de festes majors i aplecs i són la base de moltes creences que formen part de la memòria col·lectiva dels pobles.

Al Baix Gaià, tot aquest patrimoni queda recollit en el nou llibre del mestre, músic i antropòleg Jordi Suñé Morales, Vots de poble. Tradicions, ermites, creences i festes populars del Baix Gaià (Ganzell edicions, 2021).

«Fa uns anys que vaig centrar el marc geogràfic del meu treball en aquest entorn. Últimament tenia la banya posada en les llegendes i relats que ajuden a formar la col·lectivitat, aquest nosaltres. Era una qüestió que m'interessava enormement, i vaig veure que tothom els coneixia, però ningú els havia recollit. Veient els canvis tan accelerats de la nostra societat, vaig pensar que havia de posar fil a l'agulla», explica Suñé.

El resultat és un treball agrupat en tres grans blocs. El primer està dedicat a les ermites, que inclou una breu descripció de cadascuna i alguna descoberta interessant. «M'ha interessat sobretot la part del relat tradicional, com es troba cada marededéu i com aquesta o el sant corresponent ha ajudat el poble en un moment difícil», detalla l'autor. El segon bloc se centra en els vots de poble i en l'origen de moltes festes populars de l'entorn. «Darrere de cada festa major hi ha un acte de prometença», assegura Suñé. Finalment, el llibre recull els relats barreja d'història i llegenda que, subratlla l'antropòleg torrenc, «abans s'explicaven d'avis a nets i ara he detectat que s'anaven a perdre».

Jordi Suñé assenyala en el pròleg del llibre que la importància del que es recull no rau tant en la coherència històrica dels fets com en la constatació que els relats són cabdals per a la col·lectivitat. En aquest sentit, explica, «el seu valor és que aquests relats creen un nosaltres. Fan que en un món tan racional i hiperconnectat com el nostre, se'ns posi la pell de gallina quan arriba la festa major i passegem la santa pel mig del poble acompanyada del seguici popular».

Vots de poble s'ha publicat dins de la col·lecció Quaderns de la Pixerota i ha estat prorrogat per Josep Santesmases i Ollé. Aquest mateix divendres, 28 de maig, es presentarà a la Biblioteca municipal de Creixell, i la intenció és portar-lo també a la resta de pobles del Baix Gaià. Així i tot, l'autor explica que aquest és un projecte obert: «La recerca continua, perquè segurament a les presentacions sorgiran nous contactes i noves versions dels relats, cosa que ens interessa molt». És per això que s'ha creat un espai a internet, al qual es pot accedir a través del codi QR que hi ha al llibre, on l'autor anirà actualitzant continguts amb «noves troballes, nous matisos i noves versions». A més, els lectors podran accedir a diversos àudios on Jordi Suñé explica algunes de les històries recollides.

Festa de la Coronació de la nova imatge de la Mare de Déu de Berà el maig de 1942.

Tot allò que ens fa ser 'nosaltres'Arxiu municipaL Roda de Berà (COl.maria morros)

tracking