Diari Més

Els pacients de les UCI de la regió de Camp de Tarragona són més joves i cap d'ells ha rebut la vacuna

L'edat mitjana dels que han ingressat a l'UCI de l'hospital Joan XXIII els darrers vuit dies és de 48 anys i, al Santa Tecla i al Sant Joan, de 59 anys

Diversos espais de l'Hospital Joan XXIII s'adequaran per donar una millor resposta als rebrots.

L'Hospital Joan XXIII ja es prepara per a rebrots i futures pandèmiesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els contagiats per covid-19 que acaben a l'UCI són cada cop més joves a mesura que avança la vacunació entre la població de més edat a la regió sanitària de Camp de Tarragona. De fet, tots els pacients que hi ha actualment a les UCI d'aquesta regió són persones que encara no han rebut la vacuna contra la covid-19. D'altra banda, la mitjana d'edat dels 42 pacients que ahir romanien ingressats a les UCI dels hospitals Joan XXIII i Santa Tecla de Tarragona i Sant Joan de Reus és de seixanta anys (de 58 anys al Joan XXIII, de 65 al Sant Joan i de 57 a l'hospital Santa Tecla).

La tendència del virus a atacar els segments de població més jove que encara no ha rebut la vacuna queda palesa sobretot en les edats dels pacients que han entrat a les UCI dels hospitals tarragonins els darrers dies. Segons les dades que llança el monitoratge diari de les UCI que realitza l'àrea tècnica del Servei Català de la Salut a la regió sanitària de Camp de Tarragona, l'edat mitjana dels pacients ingressats durant els darrers vuit dies a la unitat de crítics del Joan XXIII és de 48 anys. En el cas dels hospital Sant Joan de Reus i Santa Tecla, l'edat mitjana dels ingressats als llits UCI des del 9 de maig fins ahir ha baixat fins als 59 anys. «Cap pacient dels que hi ha ara a les UCI està vacunat. Per tant, el missatge és molt evident: ningú estarà segur fins que tots estiguin segurs. Fins que el 70% de la població estigui immunitzada, no estem segurs. D'altra banda, s'ha de tenir clar que entre la primera i la segona dosi de la vacuna la cobertura contra el coronavirus no és total, per tant, compta com si la persona no hagués rebut res encara», explica Òscar Ros, de l'àrea tècnica a la regió sanitària de Camp.

Les dades del monitoratge del darrer mes a les UCI de Tarragona fulminen la falsa creença de què les persones joves no empitjoren amb la covid-19. El darrer mes –entre el 19 d'abril i ahir, 19 de maig– les UCI de la regió han atès un total de 84 pacients, l'edat mitjana dels quals és de 61 anys. El pacient més jove que ha estat a un llit de crítics en aquest període de temps té 29 anys i, el més vell, 80. De fet, els ingressats a les UCI que el darrer mes van requerir ventilació mecànica –un 71,4% dels pacients– tenien una mitjana d'edat de seixanta anys, mentre que la dels que no la van necessitar era de 64 anys. Aquests pacients van estar intubats una mitjana de 23 dies. «Tot i que les dades de contagis van en descens es manté un alt percentatge de pacients en la unitat de crítics. Al voltant del 15% dels malalts acaben a l'UCI i cada vegada són més joves, per aquest motiu s'està accelerant el ritme de vacunació, per arribar al màxim de població possible i de totes les edats», afegeix Ros. Segons les dades del darrer mes a les UCI de la regió de Camp de Tarragona, més de la meitat dels casos que arriben a les UCI ho fan des de planta hospitalària. Només el 23% ho fa des d'Urgències i un 32% des d'altre centre hospitalari.

L'estat de les UCI

D'acord amb les dades del monitoratge diari de les UCI a Camp de Tarragona, ahir hi havia un total de 42 persones ingressades als tres centres amb unitat de crítics per a pacients covid (23 al Joan XXIII, 13 al Sant Joan de Reus i 6 a l'hospital de la Xarxa Santa Tecla). D'aquests, 34, és a dir un 81%, hi són amb ventilació mecànica (VM).

Al llarg del darrer mes monitorat (entre el 19 d'abril i el 19 de maig), els tres hospitals han registrat 42 altes d'UCI, un 19% de les quals –8 pacients– han estat per mort. D'altra banda, més de la meitat de pacients que han passat el darrer mes o encara hi són a les UCI de la regió sanitària de Camp de Tarragona són homes –un total de 62– davant 22 dones. El màxim de temps que han estat aquests pacients en la unitat de crítics és de 123 dies.

tracking