Diari Més

Medi Ambient

Pere Granados exigeix que cessi l'extracció de sorra del Cap Salou

Granados demana la protecció del litoral després que l'APT hagi iniciat la regeneració de la sorra a la platja de la Pineda

Imatge dels treballs que ja han començat a la platja de la Pineda.

Pere Granados exigeix que cessi l'extracció de sorra del Cap SalouCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha demanat el «cessament de les extraccions de sorra, així com la protecció mediambiental del fons marí, davant del litoral del Cap Salou», després de l'anunci fetper l'Autoritat Portuària (APT) divendres de l'inici dels treballs de regeneració de la platja de la Pineda.

Pere Granados ha afirmat que «es produeixen uns danys irreparables al fons marí i s'altera la dinàmica del litoral pel que fa al moviment de sorres», per la qual cosa «volem que s'aturi el dragatge de l'àrea litoral davant el municipi de Salou», ha exigit a través d'un comunicat públic.

Segons l'Ajuntament de Salou, l'operació de dragatge, que es repeteix any rere any per aquestes dates, consisteix en extreure sorra per mitjà d'un vaixell especialitzat que aspira el material granulat del fons del mar per enviar-lo a través d'una gran mànega cap al centre de la platja veïna de la Pineda, al terme municipal de Vila-seca. Segons el consistori, «el vaixell, que té unes dimensions considerables, es desplaça a poca distància, i, per tant, treballa només davant de la costa de Salou, des del Racó fins a la Cala del Reguerot, destruint el patrimoni natural del Racó de Salou».

L'inici dels treballs de dragatge de la platja van començar divendres passat, en el marc del contracte per quatre anys per a l'aportació de sorra a la platja de la Pineda amb un pressupost total de 2.360.700 d'euros per al període 2020-2023, prop de 600.000 euros cada any.

Segons es va informar des del Port divendres, es regenerarà la platja de la Pineda amb 100.000 metres cúbics de sorra que s'abocaran a la part central de la platja, en una tasca que durarà aproximadament quinze dies. Aquesta acció unida a l'efecte dels espigons de contenció que hi ha a cada banda de la platja, l'espigó dels Prats i l'espigó del Racó, «permetrà retornar l'equilibri a la platja de la Pineda». Es calcula que la regeneració finalitzi abans d'acabar el mateix mes de maig.

L'empresa encarregada del dragatge és Rohde Nielsen, amb seu a Dinamarca, es dedica a la restauració i conservació ecològica de la costa. Per tal de poder continuar fent ús de la platja de la Pineda les tasques de regeneració es duran a terme per trams. L'operació d'abocament de sorra a la platja es coordinarà per tal d'ocupar trams de platja tan reduïts com sigui possible, fent créixer la platja de mica en mica i permetent l'accés i poder gaudir pràcticament tota l'extensió de la platja.

Algunes de les feines ja es van realitzar uns dies abans que la draga entrés en funcionament divendres amb la instal·lació de les canonades que transportaran els sediments fins a la platja. La draga agafa els sediments de la zona autoritzada i la transporta fins a la canonada instal·lada davant de la costa. Els sediments es bombegen fins a la platja on són repartits finalment per maquinària terrestre. L'empresa encarregada del dragatge és Rohde Nielsen, amb seu a Dinamarca, es dedica a la restauració i conservació ecològica de la costa. La draga utilitzada per aquestes tasques és l'anomenada Viking R. Aquesta maquinària ha participat en diverses obres de dragatge i ja va ser utilitzada l'any 2020 per a les mateixes funcions.

tracking