Diari Més

Agricultura

Unió de Pagesos insisteix a no acceptar la contractació obligatòria de l'assegurança de l'olivera per accedir a l'ajut pel Filomena

El sindicat insta Agricultura a eliminar aquesta condició o fer constar que no s'aplicarà fins que millori l'assegurança

Pla general on es pot veure un camp d'oliveres amb arbres amb rames trencades pel pes de la neu, a Vinaixa.

Unió de Pagesos alerta de perill d'incendis als boscos afectats pel temporal FilomenaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos ha fet arribar al Departament d'Agricultura esmenes a l'esborrany d'ordre de les bases reguladores de l'ajut pel temporal Filomena, que va provocar danys importants a les oliveres de diverses comarques. El sindicat considera «inacceptable» la condició obligatòria per a la pagesia afectada de contractar una assegurança durant els propers cinc anys. Unió de Pagesos ja va traslladar a Agricultura la necessitat de canviar les condicions de l'assegurança ja que considera que, tal com està plantejada actualment, «és ineficaç i no és una eina útil per al sector, sobretot en situacions d'adversitats com una nevada». El sindicat atribueix a aquest fet que «tan sols està assegurada el 9% de la superfície d'olivera de Catalunya».
L'organització agrària exigeix a Agricultura que elimini aquest punt de l'ordre o bé que aquesta condició no sigui aplicable fins que no s'apliqui una «millora real» de l'assegurança i que aquesta sigui consensuada per totes les parts.

Unió de Pagesos també recorda en les esmenes a l'esborrany d'ordre que «les comprovacions oportunes de la valoració dels danys dels sol·licitants no suposin cap perjudici per als que no van presentar la relació de parcel·les afectades a través del sistema FotoDUN», ja que, «en cap cas, era obligatori fer-ho, com en el seu dia va manifestar el mateix Departament», assenyala.

Així mateix, el sindicat considera que Agricultura no pot exigir que la presentació i la tramitació de la sol·licitud de l'ajut es puguin fer únicament a través de mitjans telemàtics. En aquest sentit, remarca «les mancances tècniques, d'accés i de disponibilitat a les xarxes de dades en una bona part del món rural i del conjunt de les terres agràries i granges». Per aquest motiu, demana que l'ordre «s'ajusti per no vulnerar els drets dels beneficiaris».

Finalment, Unió de Pagesos insta el Departament d'Agricultura a incorporar els municipis de la comarca de la Segarra que també van patir danys a conseqüència de la nevada.

El temporal Filomena es va originar el 9 de gener del 2021 i va comportar danys importants al cultiu de l'olivera de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, les Garrigues, l'Urgell i el Priorat, alguns municipis del Segrià, la Conca de Barberà i la Segarra, i el municipi del Perelló (Baix Ebre). Agricultura va estimar que el temporal havia afectat unes 46.000 hectàrees amb diferents intensitats de dany.

tracking