Diari Més

Infraestructures

Vandellós reclama el tramvia mentre Mont-roig vol una via verda a les vies

Segons l'alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, el seu Ajuntament no s'oposa al TramCamp, però demana que transcorri per l'N-340

La via del tren, actualment en desús, al seu pas per Hospitalet de l'Infant.

Vandellós reclama el tramvia mentre Mont-roig vol una via verda a les viesAjuntament de Vandellós

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant demana que el futur tren-tramvia del Camp de Tarragona, també anomenat TramCamp, arribi a l'Hospitalet de l'Infant. És la principal al·legació que el consistori ha presentat a l'estudi informatiu del projecte. Mentrestant, al municipi veí, Mont-roig del Camp, el seu alcalde, Fran Morancho, es manté ferm en el posicionament que ja va manifestar el 2015: vol que la línia ferroviària en desús es converteixi en una via verda. Mont-roig, de fet, no s'hi oposa al projecte de tramvia, però demana que, en cas de dur-se a terme, transcorri per l'N-340, carretera que ha de recepcionar l'Ajuntament.

«El projecte de desmantellament de les vies del tren que trinxen tot el territori de Mont-roig és immediat, això serà una Mentrealitat ara com ara. No hem presentat al·legacions perquè el projecte del futur tramvia no ens afecta», afegeix Morancho.

D'altra banda, segons l'alcalde de Vandellòs l'Hospitalet, Alfons Garcia, en l'escrit d'al·legacions que ha presentat a l'estudi informatiu del nou tren-tramvia, davant del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, «resulta incongruent que, mentre que el projecte sotmès a informació pública preveu la recuperació de l'espai físic de l'antiga traça ferroviària de PortAventura fins a l'encreuament de la Riera d'Alforja a Cambrils per a ser utilitzada pel nou equipament tramviari, no es plantegi l'aprofitament d'aquesta mateixa traça disponible en el tram entre Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant-Vandellòs».

En aquest sentit, l'alcalde esgrimeix que «es tracta d'un tram en què, a més de la població dels nuclis de l'Hospitalet de l'Infant i Miami-Platja, s'hi situen importants nodes generadors de mobilitat (càmpings). A més, aquest perllongament permetria donar servei a la zona de llevant del municipi de Cambrils, que ara queda fora de l'àrea d'influència del tramvia».

Malgrat que l'estudi informatiu del tren-tramvia que actualment està sotmès a informació pública fa referència en exclusiva a la fase 1 del projecte, corresponent al tram Cambrils-Tarragona, el consistori planteja que «cal considerar en les fases 2 i posteriors del Tramcamp el seu perllongament fins al nucli de l'Hospitalet de l'Infant».

En el seu escrit d'al·legacions, l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, també ha plantejat la necessitat que la definició de les fases 2 i posteriors del projecte es faci d'acord amb el que preveu la Llei 9/2003 de la Mobilitat, que atorga a l'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) tot el procés de definició de la xarxa de transport col·lectiu, «per tal d'assegurar l'efectiva participació dels ens econòmics i socials en la seva formulació». «Tenint en compte el caràcter bàsic i estructurador del projecte, hauria estat desitjable una major intervenció de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona (ATMCT), en la línia del que preveu la Llei 9/2003, de mobilitat de Catalunya. Una participació activa de l'ATM hauria permès, a través del Consell Territorial de la Mobilitat de l'ATMCT, del qual forma part aquest Ajuntament, informar, debatre i consensuar la proposta a sotmetre posteriorment al tràmit d'informació pública», lamenta el batlle. Tot i això, el consistori considera «imprescindible avançar en la materialització d'un sistema de transport metropolità al Camp».

La diputació al·lega

La Diputació de Tarragona, d'altra banda, també ha al·legat l'estudi informatiu. En concret, les principals aportacions que s'inclouen a l'informe presentat són: que els vehicles que passin pels trams urbans siguin de tipus tramvia, sense catenàries i compatibles amb l'energia verda (hidrogen verd), per tal que puguin integrar-se de forma sostenible amb l'activitat urbana, que l'espai destinat al tren-tram no es limiti a aquest tipus de circulació, sinó que esdevingui un eix de mobilitat sostenible on hi convisquin altres vehicles com bicicletes o vianants, i que el projecte es concebi com a una forma d'integració a la trama urbana i que permeti ordenar la urbanització de l'espai. A la vegada es posa en relleu la importància de la connexió de Cambrils amb el corredor.

tracking