Diari Més

Agricultura

Pagesos de l'avellana denuncien incompliments d'Agricultura en l'aplicació d'una moratòria al pagament de crèdits

La consellera Jordà diu que és un tema tècnic que no té solució i Unió de Pagesos anuncia que es tancaran al Departament

El responsable nacional del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Rafel Español, en un camp d'avellaners.

El sector de l'avellana veu insuficients els preus marcats per la Llotja de Reus i no descarta mobilitzacionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Representants del sector de l'avellana d'Unió de Pagesos del Camp de Tarragona han denunciat aquest dimecres incompliments del Departament d'Agricultura pel que fa a l'aplicació d'una moratòria al pagament d'uns crèdits de l'Institut Català de Finances (ICF). Segons han explicat en roda de premsa, l'octubre del 2020 la consellera d'Agricultura Teresa Jordà es va comprometre a que la moratòria seria d'un any, però sis mesos després s'han trobat que els estan cobrant els interessos dels préstecs. Des de Lleida, Jordà ha afirmat que «no és una qüestió política sinó tècnica» i que no té solució. La trentena de pagesos afectats han lamentat la situació i han anunciat que es tancaran a la seu del Departament d'Agricultura a Barcelona.
El responsable del sector de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos, Rafel Español, ha apuntat que l'octubre de l'any passat van tenir el compromís verbal de Jordà i d'altres dirigents d'Agricultura respecte la moratòria d'un any en el pagament dels crèdits. Sobre els interessos, Español ha afirmat que es va acordar que «anirien a càrrec del Departament o que hi hauria un ajut de mínims». Ara, uns mesos després, s'han trobat que ja els hi han cobrat una quota d'interessos. Això fa que segons els pagesos quedin en una situació econòmica delicada perquè dels darrers quatre anys, en tres han tingut una molt mala collita.

Español ha carregat contra Jordà: «O la consellera ens ha pres el pèl, o els directors generals d'Agricultura no fan la feina, o des d'ERC no tenen ganes d'ajudar el sector de la fruita seca», ha etzibat. Alhora, s'ha queixat que els crèdits que es van acordar l'any 2018 tindrien una vigència de cinc anys amb un any de carència, però que l'ICF els va reformular i en realitat són de quatre anys i mig amb únicament mig de carència.

Per Español els grans perjudicats són els pagesos joves, amb menys coixí econòmic per tirar endavant i resistir els mals anys de collites. Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos, ha afegit que «la Generalitat no és conscient de la greu crisi que passa la pagesia des de fa temps». «Cada vegada som menys pagesos. Cal fer una reflexió interna de cap on anem», ha indicat. Per la seva banda, Ester Gomis, amb funció delegada de la sectorial de la Fruita Seca del sindicat, ha recordat que «els acords són compromisos» i ha reclamat al Departament que els compleixi i no els «deixi caure». «La pagesia té paraula, exigim que Agricultura compleixi la seva», ha subratllat.

Per la seva banda, Teresa Jordà ha respost a les crítiques dels pagesos de l'avellana del Camp de Tarragona. «Demanen una moratòria, però el full de ruta d'Agrocrèdit (ICF) no ho permet i la consellera no els pot convèncer perquè són qüestions de funcionament. I per molt que el director general ho intenti, no es pot i ells ho saben», ha defensat. Amb tot, ha posat en valor que el Departament fa «mans i mànigues per ajudar el sector» i ha emplaçat els agricultors a «seure i buscar noves fórmules» i no pas «a posar el crit al cel perquè això no ajuda a fer més viable el producte». El proper 19 de maig hi ha prevista una nova reunió entre les parts per tractar la qüestió.

tracking