Diari Més

Escapades

El KM0 de la inspiració de Joan Miró

La visita al Mas Miró de Mont-roig permet conèixer el lloc on es va gestar l'univers pictòric del geni

El taller de Joan Miró és un dels espais del Mas que es poden visitar.

El KM0 de la inspiració de Joan MiróC.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Quan viatjo duc sempre al maletí una garrofa de Mont-roig. Les arrels del garrofer són com els meus peus, que s'endinsen a la terra, i aquest contacte em dona una força enorme». Així expressava Joan Miró el seu lligam emocional amb les terres del Baix Camp. Nascut a Barcelona l'any 1893, Miró va arribar a Mont-roig del Camp l'estiu de 1911 per recomanació del metge, que li va proposar fer un canvi d'aires. En aquella època, Miró estava matriculat a l'Escola de Belles Arts de la Llotja de Barcelona, però també treballava de comptable, obligat pel seu pare, qui menystenia la vocació artística del fill. Mas Miró era una finca familiar, i allà el pintor hi va trobar l'espurna que marcaria un punt d'inflexió en la seva vida: allà va decidir que seria pintor. Des d'aquell moment i fins al 1976, Miró hi passaria llargues temporades.

«Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig», assegurava. Allà va pintar el quadre La Masia, considerat l'origen de tota la seva obra, i que actualment s'exposa a la National Gallery de Washington. A tocar de la casa, l'artista s'hi va fer construir un taller. Auster, silenciós, amb molta llum natural i finestres per contemplar el paisatge, Miró el va concebre gairebé com un hort, alimentant l'art pel contacte amb la terra.

L'any 2018, coincidint amb el 125è aniversari del pintor, es va obrir al públic Mas Miró. La visita transcorre per la Masia, el Taller i el Jardí, i permet contemplar el paisatge que va inspirar el geni, així com els racons on va treballar.

L'epicentre de la visita és el Taller, un espai concebut gairebé com una cel·la de monjo, però amb llum natural que entra per tots els angles i amb finestrals que permetien al geni contemplar el paisatge mentre pintava, gairebé com si estigués treballant al camp. «Considero el meu taller com un hort», assegurava.

Allà s'hi conserven encara molts utensilis i eines que usava per pintar, i s'hi veuen pinzellades al terra i grafits a les parets. Miró era metòdic i disciplinat, treballava al matí i a la tarda feia llargues passejades pel terme, fins a l'ermita de la Roca o la platja de la Pixerota. Allà, es nodria dels colors i dels elements que la natura li oferia; els objectes quotidians eren la seva font d'inspiració.

Aquest lligam amb la terra del Baix Camp i amb la natura com a font primària d'inspiració està simbòlicament representat a la Fundació Joan Miró de Barcelona. Allà, l'any 1975, i en presència de l'artista, es va lliurar un garrofer portat de Mont-roig que encara presideix l'anomenat Pati del Garrofer.

La visita a Mas Miró es complementa amb una ruta pel terme que s'articula a través de les pintures el geni. En cada punt s'hi pot contemplar els paisatges que el van inspirar al costat de les pintures corresponents. Mont-roig, Sant Ramon (1916), Platja de Mont-roig (1916), Mont-roig, el poble (1916) o Poble i església de Mont-roig (1919) són alguns dels enclaus per on transcorre la ruta.

L'entrada al Mas Miró de Mont-roig.

El KM0 de la inspiració de Joan MiróC.S.

tracking