Diari Més

Societat

Les reclamacions i consultes de consum augmenten un 17,6% a Tarragona

El 34,2% tenen relació amb la suspensió de vols, activitats turístiques, formatives, lúdiques o esportives

Compradors i vianants al carrer Llovera, un dels principals eixos comercials de Reus.

Reus, mascareta, veïns, ciutadans, carrer Llovera, comerç, pandèmia, coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La suspensió de serveis per la pandèmia ha estat el principal motiu de les reclamacions i consultes de consum al territori el 2020. A la província de Tarragona, les reclamacions gestionades per l'Agència Catalana de Consum (ACC) del Departament d'Empresa i Coneixement han augmentat un 17,6%.

El principal motiu d'aquest creixement ha estat la suspensió de serveis provocada per les restriccions per fer front a la pandèmia, especialment en el sector dels transports, viatges, els serveis sanitaris i les activitats d'oci, culturals o esportives.

El document analitza les accions que ha desenvolupat l'organisme en defensa de les persones consumidores a les demarcacions de tot Catalunya. Del balanç s'extreu també que les diverses mesures decretades a partir del 15 de març de 2020 per fer front a la pandèmia van afectar directament les persones consumidores. Aquesta situació també va impactar en el funcionament de l'ACC en matèria de processos administratius, l'emissió de laudes arbitrals o la realització de l'activitat inspectora.

Les reclamacions de consum a la demarcació de Tarragona han augmentat un 17,6%, fins a 2.904. El 34,2% tenen relació amb la suspensió de vols, activitats turístiques, formatives, lúdiques o esportives. El 23,7% de reclamacions són per serveis de telecomunicacions i internet, seguit del 20,1% de béns de consum o producte.

De totes les reclamacions, el 42,8% s'han resolt per la via de la mediació o arbitratge. En concret, el 36,1% han estat mediacions i un 6,7% laudes dictats per la Junta Arbitral de Consum de Catalunya.

Per la seva banda, les consultes han augmentat un 74,2%, amb 6.379 ateses. La majoria estan relacionades amb serveis de consum, amb un 33,8%; seguides dels serveis de telecomunicacions i Internet, amb un 18,4%, i la compra de béns de consum o productes, amb un 16,4%.

A les Terres de l'Ebre, les reclamacions han baixat un 6,3% respecte a 2019, fins a 983. D'aquestes, el 27,1% són per incidències en els serveis de telecomunicacions i Internet i un 26,7% té relació amb la suspensió de serveis per la crisi del coronavirus.

El 17,4% són reclamacions per la compra de productes i un 15,4% per subministraments bàsics d'aigua, llum o gas. El 59,7% de les reclamacions han estat resoltes per mediació (84%) o per laude arbitral (16%).

Les consultes també han caigut el 2020. En concret, s'han atès 2.574 consultes a les Terres de l'Ebre, un 3,5% menys respecte a l'any anterior. EL 31,8% han estat relacionades amb viatges, transports, serveis sanitaris, serveis immobiliaris o activitats culturals i oci. El 25,6% han estat sobre serveis de telefonia i Internet i el 16,2% amb serveis de llum, gas i aigua.

tracking