Diari Més

Salut

Investigadors del Clínic i la URV milloren la diagnosi del càncer de cap i coll

Es podrà predir com respondrà un tumor a un determinat tractament abans d'aplicar-lo

Sonia Fernández-Veledo i Xavier Avilés.

Investigadors del Clínic i la URV milloren la diagnosi del càncer de cap i collURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi, que ha estat publicat recentment a la revista internacionalCancers,és el primer que ha identificat un marcador del comportament metabòlic tumoral important pel desenvolupament i agressivitat dels tumorsque es localitzen a la boca, la faringe, la laringe i les glàndules salivals..

L'estudi ha estat liderat per l'investigador Francesc Xavier Avilés-Jurado, especialista en otorinolaringologia i cirurgia de cap i coll de l'Hospital Clínic i investigador de l'IDIBAPS, i la investigadora Sonia Fernández-Veledo, especialista en metabolisme i codirectora del Grup DIAMET de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA)-URV-HJ23-CIBERDEM.

El treball ha sigut fruit de la col·laboració científica de diferents investigadors com Ximena Terra investigadora del grup MoBioFood de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Victòria Ceperuelo-Mallafré, investigadora del grup DIAMET.

El càncer de cap i coll, concretament, el carcinoma escatós de cap i coll representa el cinquè tumor més freqüent al món i està relacionat amb el consum de tabac, alcohol i la infecció pel virus del papil·loma humà.

Aquest càncer té un comportament agressiu, amb mal pronòstic en estadis avançats. El tractament d'aquests tumors pot incloure la radioteràpia la quimioteràpica i la cirurgia complexa, amb resposta variable segons cada persona.

Sonia Fernández-Veledo explicava en relació a l'estudi, que «confirma que les alteracions metabòliques del tumor també es reflecteixen a nivell sistèmic. Això vol dir que existeixen metabolits, com per exemple el succinat (principal focus d'aquest estudi), que ens poden servir de biomarcadors de progressió tumoral». Xavier Avilés-Jurado, autor corresponsable del treball destacavaels avanços en la biòpsia líquida, «és a dir, que amb una mostra de sang veurem si el tumor té unes característiques més agressives. En definitiva, avancem cap a la medicina personalitzada en càncer».

Ximena Tierra investigadora del grup MoBioFood de la Universitat Rovira i Virgili explica que poder predir com respondrà un tumor a un determinat tractament abans d'aplicar-lo «permetrà una medicina oncològica més personalitzada, estalviant sotmetre al pacient a tractaments molt agressius però no efectius, evitant així el seu patiment i també maximitzant els recursos sanitaris. Aquest és l'objectiu de la nostra línia de recerca»

Han participat en aquest treball diversos professionals sanitaris, com Joan Carles Flores i Carla Merma de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23), Ramon Bosch i Marylene Lejeune de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Isabel Vilaseca de l'Hospital Clínic, Xavier León de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el Dr. Gumà de l´Hospital Universitari Sant Joan de Reus entre d'altres. Aquesta és una línia d'investigació liderada per l'investigador Avilés-Jurado i està finançada per l'Asociación Española Contra el Cáncer i de l'Instituto de Salud Carlos III.

tracking