Diari Més

Quinze agents de la Guàrdia Civil es contagien de covid-19 a la central nuclear Vandellós II

Associacions d'aquest cos culpen la Generalitat a causa del «retard» en la vacunació del personal destinat a Catalunya

Imatge d'arxiu de l'edifici de contenció del reactor de Vandellòs II.

La nuclear Vandellós II s'atura per un augment del cabal de l'aigua als desguassos de l'edifici de contencióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quinze agents de la unitat del Grup de Reserva i Seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil de Barcelona, d'un total de divuit, han donat positiu en covid-19, de manera que associacions d'aquest cos culpen la Generalitat a causa del «retard» en la vacunació del personal destinat a Catalunya.

Segons han informat a Efe fonts de la Guàrdia Civil, el contagi d'aquests quinze agents de la Guàrdia Civil es va detectar diumenge passat 2 de maig, quan la unitat GRS 4 estava fent un relleu en matèria de seguretat a la central nuclear Vandellós II (Baix Camp).

La Guàrdia Civil ha activat els protocols de sanitat en matèria covid-19 després del positiu d'aquests quinze agents, sense que cap d'ells hagi hagut de ser ingressat en un centre hospitalari ja que presenten símptomes lleus, segons les citades fonts.

Tant l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) com l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) han culpabilitzat la Generalitat d'aquests contagis a causa del retard en la vacunació dels agents destinats a Catalunya, i la primera d'elles valora fins i tot prendre mesures jurídiques per la «irresponsabilitat» de les autoritats catalanes.

Per a l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils, es tracta de «les primeres conseqüències de la decisió de la Generalitat de no vacunar» als agents destinats a Catalunya per motius de «discriminació».

«En total, 15 dels 17 agents -de la Guàrdia Civil- contagiats, guàrdies als qui se'ls ha negat la vacuna malgrat ser personal de risc al mateix temps que si s'estava vacunant a tot el personal dels Mossos, de les policies locals i de la guàrdia urbana de Barcelona», denúncia l'AEGC.

Aquesta associació critica, a més, que amb aquesta «discriminació» s'ha exposat «no només la salut» dels agents, sinó també la de les seves famílies.

Ahir, el Govern va començar a vacunar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en virtut de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordenava la Generalitat vacunar els agents en el termini de deu dies, en similar proporció a la dels Mossos d'Esquadra.

Davant aquests contagis, l'AEGC i el seu gabinet jurídic «valoraran les conseqüències jurídiques d'aquesta greu irresponsabilitat per part de les autoritats catalanes i estudiarà quines mesures es poden prendre perquè els responsables responguin d'aquests actes», adverteix l'associació.

Per la seva banda, l'AUGC denúncia en un comunicat que l'«inconcebible retard en la immunització d'aquests treballadors públics ja deixa greus conseqüències», com el contagi d'aquests quinze agents, cap dels quals havia estat vacunat.

«Paral·lelament, els 15 treballadors del GRS de Lleó, que sí havien estat immunitzats en aquella província, i que actualment presten servei de seguretat en unes instal·lacions nuclears a Tarragona, han donat un resultat negatiu en tots els casos davant les proves PCR que se'ls han realitzat», afirma l'Associació Unificada de Guàrdies Civils.

A més, segons l'AUGC, la «discriminació» dels agents destinats a Catalunya a l'hora de ser immunitzats ha provocat una altra «lamentable conseqüència»: que la Unitat GRS de Barcelona s'ha quedat «sense efectius», ja que la majoria han donat positiu.

tracking