Diari Més

Empresa

El pla estratègic d'Ercros preveu invertir més de 40 milions d'euros a les plantes de Tarragona

L'empresa aposta per millorar la seva eficiència energètica, la digital i la de producció, amb la creació nous llocs de treball

Imatge d'una de les plantes de la copmpanyia Ercros a Vila-seca.

El pla estratègic d'Ercros preveu invertir més de 40 milions d'euros a les plantes de TarragonaErcros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia Ercros invertirà 40,4 milions d'euros fins a l'any 2025 en els 14 projectes que ha previst a les seves factories a les comarques de Tarragona dins el Pla 3D. Aquest pla estratègic, que en el seu conjunt dedicarà 92 milions a inversions a totes les plantes de l'empresa, desenvolupa tres àmbits pels quals aposta Ercros. Es tracta de la diversificació, la digitalització i la descarbonització.

Agustín Franco, director general de Negoci d'Ercros, ha presentat aquest dilluns els projectes tarragonins del Pla 3D i ha destacat que es tracta d'una inversió que a companyia ha previst assumir amb fons propis, tot i que, apuntava, «si hi ha la possibilitat d'acollir-nos a fons europeus o ajudes a reindustrialització el que podrem fer és accelerar els projectes i avançar altres que tenim en cartera».

L'aposta per la diversificació d'Ercros té com a objectiu, apuntava Franco, «no haver de dependre tant dels cicles econòmics que patim a l'activitat química». D'aquesta manera, la companyia vol augmentar el pes de la química intermèdia i de la farmàcia i de manera especial en el seguiment del tractament d'aigües, en la seva producció perquè són àmbits més estables, «que no depenen tant de les fluctuacions econòmiques a escala global», afegia Franco.

En aquest àmbit destaca el projecte que s'executarà a la factoria de Tortosa, on Ercros incrementarà la capacitat de producció de 'dipenda', un poliol d'alt valor afegit, que li permetrà guanyar quota a l'Àsia i els EUA.

Pel que fa a la digitalització, la voluntat de la companyia és millorar en la seva capacitat de gestió dels processos productius. En aquest sentit, Agustín Franco va voler especificar que aquesta digitalització, en cap cas, representarà la disminució de llocs de treball.

De fet, segons explicava el director general de Negoci, el conjunt d'inversions han de representar la creació d'entre 10 i 20 nous llocs de treball directe i gairebé una trentena d'indirectes. A aquests també afegia, «i no són menys importants», els temporals de la construcció de les noves instal·lacions.

L'altre eix del Pla 3D de la companyia és la descarbonització. L'empresa el que fa és adaptar-se al nou marc regulador i al mateix temps, en un procés que ja va iniciar fa alguns anys, millorar la seva eficiència i reduir les emissions. Els nous projectes, en aquest sentit, representaran una reducció del 35% de les emissions directes de CO2 de les cinc fàbriques tarragonines respecte del que emeten actualment.

En aquest camp de la descarbonització, destaca la construcció d'un gran parc fotovoltaic a Flix, aprofitant terrenys de factoria actual i altres d'externs. Aquest parc permetrà l'autoconsum de la factoria i el subministrament a altres empreses, que ja s'han interessat, afirmava Franco, per ubicar-se a la zona. Amb aquesta planta es mantindrà l'aposta de la companyia per la generació d'hidrogen verd, un gas que ja forma part determinant de la producció actual. Aquest parc es preveu que es posi en marxa, si no hi ha entrebancs de permisos, a final de 2022.

També és destacable la creació a la planta de Vila-seca I, d'una unitat de producció de vapor que funcionarà amb biomassa, i que també subministrarà vapor en el procés de producció de la factoria de Vila-seca II. Aquest projecte es preveu tenir-lo enllestit a final de l'any 2024.

Altres projectes inclosos dins l'àmbit de la reducció d'emissions i lluita contra el canvi climàtic, són la construcció d'un nou reactor de producció d'EDC a Vila-seca II (més modern i eficient energèticament que l'actual), les noves unitats d'aprofitament d'energies residuals a les plantes de Vila-seca I i Tortosa; i altres millores operatives que tenen com a objectiu aprofitar al 100% l'hidrogen que es produeix en els processos electrolítics de les plantes de Vila-seca.

Agustín Franco, destacava també que a banda dels projectes inclosos en el pla estratègic 3D de la companyia, n'hi ha altres que també es materialitzaran (o que ja s'estan realitzant), com la substitució d'electrolitzadors menys eficients o millores en el tractament de gasos a Vila-seca. En estudi hi ha la construcció d'un parc fotovoltaic per autoconsum a la planta de Tortosa i la creació d'una planta de producció d'hidrogen verd a Flix.

Ercros té cinc fàbriques a Tarragona. Les de Flix, Vila-seca I, Vila-seca II i Tarragona enquadrades a la divisió de derivats del clor; i la de Tortosa, a la divisió de química intermèdia. Aquests centres donen feina de manera directa a un total de 474 persones i el 2020 van facturar 284 milions d'euros.

tracking