Diari Més

L'alcalde d'Alforja, investigat per un presumpte delicte de prevaricació

Joan Josep Garcia i el regidor d'Urbanitzacions, Marcial Serena, declararan davant del jutge per l'adjudicació d'un contracte

Imatge d'arxiu de la urbanització Portugal a l'Alforja.

L'alcalde d'Alforja, investigat per un presumpte delicte de prevaricacióGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde d'Alforja, Joan Josep Garcia, i l'actual regidor d'Urbanitzacions, Indústria i Treball del municipi, Marcial Serena, declararan davant del jutjat d'instrucció número 2 de Reus el pròxim dia 30 d'abril en qualitat d'investigats en la causa oberta per un presumpte delicte de prevaricació per l'adjudicació del contracte per a la redacció d'un Pla de Millora Urbana de la urbanització Portugal. D'altra banda, quatre persones més –la secretària interventora de l'Ajuntament, un arquitecte municipal i representants de l'empresa a la qual fou adjudicat el contracte, Balcells Arquitectes SLPU– estan citades a declarar el 10 de maig.

La causa s'ha obert arran d'una de les quatre denúncies que han presentat diversos veïns d'Alforja i propietaris d'algunes de les parcel·les de la urbanització Portugal.

L'alcalde, Joan Josep Garcia, defensa la seva innocència i la legalitat del procés emprat en la contractació de l'empresa, i afirma que, tot plegat, neix per la negativa dels propietaris que disposen de més metres quadrats de terreny a pagar el que els correspon «per les obres que manquen per executar» i la substitució de les que estan obsoletes. Els denunciants, per la seva banda, consideren que l'adjudicació s'hauria produït, presumptament, de manera il·lícita i arbitrària, és a dir a dit, a un arquitecte que, segons els veïns, ve fent tots els projectes tècnics per l'Ajuntament d'ençà que Garcia Rodríguez és alcalde.

«Vàrem fer un procediment negociat i es va convidar tres empreses, de les quals es va triar la que tenia l'oferta més barata. El problema és que hem començat a transformar aquesta zona urbanitzable en urbana i són els que tenen més metres quadrats els que intenten torpedejar qualsevol procediment», explica l'alcalde. Afegeix que s'ha citat a declarar Marcial Serena, actual regidor d'Urbanitzacions, «un edil que no té cap mena de responsabilitat, però com és veí li tenen mania persecutòria».

En la denúncia, els veïns narren com l'Ajuntament va incoar un procediment negociat sense publicitat –«per poder donar, presumptament, aparença de legalitat», segons els veïns, al qual es va convidar tres arquitectes més. En la denúncia sostenen que els arquitectes convidats han treballat en el passat al despatx professional de Balcells i que hi continuarien col·laborant. Per tant creuen que, entre tots, haurien pactat les ofertes amb l'objectiu de facilitar que Balcells en presentés la millor, per valor de 43.000 euros més IVA, i guanyés l'adjudicació del contracte. D'acord amb el que recull la denúncia, l'arquitecte tècnic municipal –també investigat– hauria emès un informe valorant l'oferta de Balcells com la més avantatjosa el 10 de maig de 2017, tot i que en un ple anterior –del 19 d'abril– l'alcalde hauria informat que l'adjudicació esmentada s'havia produït per acord de la Junta de Govern celebrada amb anterioritat. «La secretària-interventora hauria procedit, presumptament, a falsificar l'acord de la Junta de Govern de la qual es té coneixement durant el ple, emetent un nou acord posterior que tancaria l'expedient de contractació», afirmen. Els denunciants asseguren també –i així ho denuncien– que l'Ajuntament té recepcionada la xarxa d'abastament d'aigua de la urbanització Portugal, «però al pla de millora urbana, redactat per l'arquitecte adjudicatari, eludeix aquesta qüestió i aplica una despesa de 400.000 euros a una nova xarxa d'abastament d'aigua». Tanmateix, els denunciants recullen que el pla parcial aprovat al ple de l'any 82 ja recollia les cessions de zones verdes i vials i que, per tant, ja es va indemnitzar al promotor inicial. Això no obstant, el projecte de millora redactat per Balcells contemplaria «obres innecessàries i indemnitzacions al promotor històric per terrenys que ja consten com a cedits sense cost a la Junta de compensació».

Per la seva banda, l'alcalde sosté que s'han de fer millores que no depenen de l'Ajuntament. «Hi ha sectorials com l'Agència Catalana de l'Aigua, bombers o Carreteres que exigeixen uns mínims requisits. Estan els carrers fets, però s'han de millorar i no depèn de nosaltres», assegura el batlle.

tracking