Diari Més

Cultura

El Pessebre de l'Espluga aposta per la seva conservació

Ha incorporat a quatre alumnes de l'Institut Joan Amigó en tasques de conservació i recuperació patrimonial

Dos alumnes restaurant un carro.

El Pessebre de l'Espluga aposta per la seva conservacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació del Pessebre Vivent de l'Espluga i l'Institut Joan Amigó i Callau van incorporar dilluns un total de quatre alumnes de 4t d'ESO escolaritzats en el marc del programa Implica't en les tasques de manteniment, conservació i recuperació de patrimoni, d'espais i escenes del Pessebre Vivent.

L'acció s'emmarca dins la iniciativa #Anemperfeina del programa Implica't en el marc de l'acord entre l'Ajuntament de l'Espluga i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa també compta amb la col·laboració de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya pel que fa a l'assegurança de les activitats del Pessebre de l'Espluga.

Amb aquesta iniciativa l'equip de muntatge i manteniment del Pessebre Vivent recupera l'activitat presencial ordinària –aturada per la pandèmia– amb diversos projectes pendents que coordinaran els voluntaris de l'entitat Joan Giné i Jaume Vendrell amb la participació puntual d'altres membres del Pessebre de l'Espluga, fomentant d'aquesta manera l'intercanvi generacional i social.

Primer objectiu: un carro de pagès

La primera fase d'aquesta iniciativa durarà fins a final de curs, cada dilluns al matí, amb l'expectativa que el curs vinent s'hi puguin sumar nous alumnes. El Pessebre de l'Espluga és un projecte de gran envergadura pel qual es treballa durant els dos anys que separen una edició de l'altra incorporant nous elements, recuperant espais abandonats i convertint-los en escenes.

La iniciativa #Anemperfeina té com a objectiu, d'entrada, recuperar un carro de pagès en mal estat i construir una porta de fusta. També es faran tasques de neteja i manteniment de les cases, locals i espais cedits al Pessebre Vivent, a més de l'habilitació d'una nova escena per les representacions. Amb aquestes activitats l'alumnat podrà aprendre i practicar oficis com la fusteria, la jardineria, l'obra i el manteniment.

Un projecte per la motivació de l'alumnat

El Programa Implica't, implementat el curs 2017-18, vol donar resposta a la resistència i desafecció en l'aprenentatge ordinari i a motivar-se per aprendre, per part d'alguns alumnes. Això s'aconsegueix fomentant l'impuls vital i innat que dels adolescents en determinats entorns on són ells els protagonistes del seu propi aprenentatge. Això suposa un canvi no només a nivell acadèmic, sinó també a nivell intrínsec: personal, actitudinal i emocional.

L'Institut Joan Amigó ho aconsegueix a través d'una metodologia interdisciplinària i global i des del curs 2019-20 amb la realització d'unes activitats pràctiques de diferents oficis anomenades #Anemperfeina, no retributives i amb un conveni conjunt amb l'Ajuntament de l'Espluga, el Departament d'Educació i les entitats col·laboradores que s'ofereixen a acollir l'alumnat amb el consentiment de les famílies respectives.

tracking