Diari Més

Montblanc escalfa motors per a una Setmana Medieval adaptada a la covid-19

Arrenca dijous amb totes les entrades exhaurides

Sant Jordi i la princesa -Marc Català i Carla Farré-, amb responsables de l'Associació Medieval i de l'Ajuntament.

Montblanc escalfa motors per a una Setmana Medieval adaptada a la covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Montblanc escalfa motors per a una Setmana Medieval marcada per la covid-19. L'Associació de la Llegenda de Sant Jordi no volia renunciar, per segon any, a una celebració en la qual s'hi bolca tot el poble. En aquesta 34a edició només hi podran participar un centenar d'actors, quan normalment se superen els 300. La nova junta s'ha esforçat per muntar un programa contingut, amb un mínim de propostes. Dels grans espectacles només es manté la Representació de la Llegenda de Sant Jordi, al Foradot, un dels trams més coneguts de la muralla on enguany s'hi concentraran tots els actes, amb aforament limitat. No hi podrà haver visitants de fora pel confinament comarcal. Malgrat tot, la festa arrenca aquest dijous amb les 4.000 entrades exhaurides.

«Volíem mantenir viva la flama de la festa i no tenir tot l'engranatge aturat durant dos anys», ha explicat el president de l'associació, Matíes Martí, aquest dilluns durant la presentació de la 34a edició de la Setmana Medieval, acompanyat de Sant Jordi i la princesa -Marc Català i Carla Farré-, el rei i la reina a l'Ajuntament, ja vestits d'època per a l'ocasió. Martí reconeix que no ha estat fàcil organitzar-ho, però que hi havia «moltes ganes de Sant Jordi».

El programa es desgrana en sis espectacles -amb capacitat per a 600 persones cadascun- i el pregó inaugural -limitat a 400 assistents-, a càrrec de la periodista montblanquina Candela Figueras, aquest dijous a la plaça de Sant Francesc. En aquest espai és on s'hi muntaran la vintena de parades del mercat medieval i mostra d'oficis, un altre dels grans atractius de la Setmana Medieval que, en un any normal, omplirien carrers i places de la vila.

Serà una edició amb confinament comarcal, amb només públic local, i una reducció d'un gran gruix d'actors -200 voluntaris menys. No hi haurà ni sopar medieval ni comitives reials. També s'ha eliminat la Dracum Noctei tots els grans actes dins l'església de Santa Maria. Es manté, però, l'emblemàtica Representació de la Llegenda, l'únic espectacle de pagament, amb una única sessió -se'n feien dues que sumaven 3.000 assistents.

L'escenari d'aquest espectacle, que elimina els efectes del mapping, s'aprofitarà per a la resta d'actes que conformen el programa -Entrega de la Rosa, un parell d'espectacles infantils, la cloenda i un acte nou, Sant Jordi tot l'any, un projecte a llarg termini per acabar creant una ruta virtual de Sant Jordi. En l'acte de cloenda titulat La nostra normalitat, l'espasa d'honor de l'associació es lliurarà al Col·legi d'Infermeres i Infermers de Catalunya.

«No tindrem actes al carrer, però volem que la ciutat s'engalani; viurem una Setmana Medieval molt diferent, especial i adaptada a la situació sanitària, amb totes les mesures de seguretat; mantenim l'essència de la festa», conclou Martí. Els actors treballen amb grups bombolla, sense barrejar-se entre ells. En relació a l'ús de mascareta, aquells que han de parlar se la trauran i els que tenen un paper sense diàleg, decidiran lliurement dur-ne o no.

Durant la presentació, l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha fet una crida a participar de la festa a visitants i veïns d'una població que acaba de sortir d'un brot de coronavirus.

tracking