Diari Més

Habitatge

La Conca de Barberà posa la lupa en els habitatges buits

Inicien un cens, poble per poble, per detectar els immobles en desús amb possibilitats d'entrar en el mercat de lloguer

Una casa amb un cartell de lloguer i/o venda, a la dreta de la imatge, en una cèntrica plaça de l'Espluga de Francolí.

La Conca de Barberà posa la lupa en els habitatges buitsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Conca de Barberà posa la lupa en els habitatges buits. La manca d'habitatge és una problemàtica que preocupa de fa temps a una comarca que, a la vegada, pateix un procés de despoblament. El Consell Comarcal ha iniciat un cens per localitzar, poble per poble, els immobles desocupats amb l'objectiu de reintroduir-los al mercat. El primer poble estudiat és Barberà de la Conca, municipi que no arriba al mig miler d'habitants on la majoria de cases buides existents són de segona residència. L'objectiu és que cada ajuntament disposi de la informació i en faci l'ús que consideri oportú a fi d'incentivar la rehabilitació i ampliar el parc d'habitatges de lloguer. Els preus de lloguer s'han disparat a la Conca en un 25% en els darrers cinc anys.

El preu del lloguer és un 25,7% més elevat que fa cinc anys enrere. Així, si el 2015 el lloguer mitjà era de 314,96 euros, ara és de 396,12 euros. L'escàs mercat de lloguer es fa més evident als municipis més grans, on la demanda és superior als habitatges disponibles. Pel que fa al parc públic d'habitatge de protecció oficial també resulta insuficient i està totalment ocupat.

Per tot plegat, el consell d'alcaldes de la Conca ha dut a terme aquesta setmana un debat monogràfic, per primer cop, sobre la problemàtica de l'habitatge. «El problema és que no tenim gaires eines perquè no en tenim les competències, ens trobem amb les mans lligades», afirma la vicepresidenta del Consell Comarcal i consellera en matèria d'Habitatge, Carme Pallàs.

L'ens comarcal vol saber quina és la realitat de cada municipi i és per això que es dedica a supervisar tots els habitatges desocupats, mitjançant un creuament de dades sobre l'immoble en qüestió -fent lectura de comptadors de llum i aigua, padró de la brossa, visita in situ, etc. «L'estudi permet donar una visió de l'ocupació i de les necessitats de rehabilitar», explica Pallàs.

«L'objectiu final és que totes aquestes cases buides s'acabin rehabilitant i es puguin posar a lloguer perquè sinó es deterioren i això a la llarga també és un problema», conclou. El cens dels habitatges desocupats s'ha començat per Barberà de la Conca i ara es continua amb Blancafort. La iniciativa pretén posar dades a l'abast dels ajuntaments perquè puguin prendre mesures.

A la capital, Montblanc, la problemàtica de la manca d'habitatge encara es dona de manera més accentuada. En aquest cas, l'Ajuntament porta a terme una actualització d'un estudi fet l'any 2018. Aleshores es xifrava en un 23% els habitatges buits a la zona del nucli antic. S'estima que la xifra es pugui enfilar a prop del 40% una vegada es creuin les dades amb el cadastre.

tracking