Diari Més

Turisme

L'associació de parcs temàtics demana que PortAventura reobri

L'AEPA vol que s'unifiquin criteris a tot l'Estat, ja que només a Catalunya els parcs estan tancats

L'AEPA assegura que els ingressos han caigut un 80% al sector.

L'associació de parcs temàtics demana que PortAventura reobriACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Asociación Española de Parques de Atracciones y Temáticos (AEPA) ha manifestat la seva preocupació pel fet que només a Catalunya continuï vigent el tancament dels parcs temàtics i d'atraccions mentre a la resta de comunitats autònomes on hi ha instal·lacions –Madrid, Comunitat Valenciana, Andalusia Aragó i Navarra– es permeti la seva obertura. Aquesta situació afecta PortAventura World i Tibidabo en el cas de Catalunya i «posa de manifest una gran disparitat de criteris dins del territori nacional i la consegüent desigualtat que això suposa per a les empreses, els treballadors i els ciutadans», segons assegura Guillermo Cruz, president de l'AEPA. Com a exemple de la manca d'una unitat de criteri, l'AEPA recorda que les restriccions de mobilitat han fet inviable també l'obertura d'altres parcs com Dinópolis (Terol), Terra Mítica (Benidorm) i Tívoli Parc (Benalmádena).

Des de l'associació que aplega els deu principals parcs temàtics i d'atraccions de tota Espanya i representa a més de 85.000 treballadors, recorden que més del 90 per cent de les activitats d'oci i entreteniment que se celebren en els parcs d'atraccions i temàtics «tenen lloc a l'aire lliure, amb la important reducció del risc que això comporta i la diferència que suposa respecte d'altres activitats culturals o de lleure que es realitzen en interiors i que, paradoxalment, sí que estan autoritzades a realitzar-se en totes les comunitats autònomes».

D'altra banda, el president de l'AEPA denuncia el greuge comparatiu que suposa que no se'ls hagi retornat a l'IVA reduït del 10 per cent. «Els parcs d'atraccions i temàtics són els únics proveïdors d'oci, cultura i turisme als que no han estat retornats al tipus d'IVA reduït del 10 per cent i és el moment de solucionar aquesta situació, tal com estan fent els nostres socis europeus», afegeix Cruz.

«Després d'un 2020 en què els ingressos van caure una mitjana del 80 per cent el sector dels parcs d'atraccions i temàtics necessita urgentment poder tornar a l'activitat per garantir els llocs de treball directes i indirectes que genera i salvaguardar la viabilitat de les empreses», alerten des de l'AEPA, al mateix temps que recorden que més del 80 per cent dels visitants dels Parcs d'Atraccions i Temàtics són famílies, que van en grup tancat i són convivents.

tracking