Diari Més

Tancament d'establiments i cancel·lacions de reserves a Tarragona pel nou confinament comarcal

«L'administració potser està acostumada a fer les coses malament, però els empresaris, no», critica la FEHT

Persones passejant pel passeig marítim de Cambrils en el primer cap de setmana sense confinament comarcal.

Tancament d'establiments i cancel·lacions de reserves a Tarragona pel nou confinament comarcalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou confinament comarcal que entra en vigor aquest divendres està provocant que molts establiments turístics del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tornin a tancar, ja que només amb els clients de l'entorn més proper no els surten els números. Ho assegura a l'ACN el portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, que indica també que no paren de rebre cancel·lacions de reserves que tenien per als propers dies. Guardià critica que «no és de rebut» que el dimecres s'anunciï que els establiments no podran obrir més enllà de dijous. «L'administració potser està acostumada a fer les coses malament, però els empresaris, no», sentencia.

El portaveu de l'entitat empresarial apunta que per Setmana Santa s'ha constatat que «només els set milions de públic català generen prou moviment per fer bullir l'olla», però que si es limiten els clients potencials només al de la mateixa comarca aleshores la fórmula ja no funciona. «Molta gent tornarà a tancar. Els polítics parlen de deu dies, però no sabem si ho seran», remarca en base a l'experiència d'anuncis de mesos anteriors. A més, considera que el Govern hauria d'haver fet «un pla» i no explicar mesures d'un dia per l'altre. «No pot ser que després d'un any continuïn prenent decisions d'un dia per l'altre», carrega.

«Indignació» i «decepció» també a l'Associació Hotelera de la Província de Tarragona, formada per 130 establiments hotelers d'arreu del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès. El seu president i director de l'Hotel Class de Valls, Magí Mallorquí, assegura que, des de l'anunci del Govern, els hotels només reben trucades per cancel·lar reserves. «Tornem als inicis, ens van donar un caramelet per Setmana Santa i ara ens fan tancar», afirma Mallorquí. «Això és inviable, no és com prémer un botó i ja està, som una rotació, on hi ha hotels, proveïdors, etc. Havíem comprat tot el gènere per aquest cap de setmana i ens limiten d'un dia per l'altre», lamenta.

Aquesta associació, que representa des d'hotels urbans fins a hostals familiars, de la costa a l'interior tarragoní, recorda que el confinament comarcal perjudica especialment les regions petites. «No vindrà ningú de l'Alt Camp a dormir a la comarca, ni de la Conca de Barberà s'allotjarà allí, no té cap lògica; els hotels més val que el cap de setmana tanquem», sentencia Mallorquí. El sector de l'hostaleria i la restauració diu que «no pot més».

A partir d'aquí, els hotels del territori tenen clar que la solució passa per la vacunació massiva. «Que vacunin, vacunin i vacunin, i els 11.000 milions d'euros d'ajuts no ens calen, que comprin vacunes per a tots», conclou l'empresari. Sobre aquesta qüestió, Guardià afegeix que les ajudes que han rebut fins ara «són bona voluntat» però «no serveixen per aguantar una empresa».

Situació idèntica a l'Ebre

A les Terres de l'Ebre la dinàmica és la mateixa. Montse Callau, empresària turística i vicepresidenta de l'Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l'Ebre (AEATDE) explica que tan bon punt es va saber que es tornaria al confinament comarcal hi va haver una «allau d'anul·lacions» per aquest cap de setmana. Uns dies que a la zona es preveien d'una ocupació propera al 100% per l'arribada de turistes i per la celebració d'un triatló. Ara, però, Callau fins i tot es planteja tancar el seu establiment. «Som una zona de turisme familiar i d'oci. Si no hi ha mobilitat, no hi ha demanda», exemplifica.

Amb tot, reclama que s'acabi «aquesta situació intermitent» d'obertures i tancaments reiterats. «No és sostenible, ni econòmicament ni emocional», defensa, i manifesta que se senten «castigades, enfadades» i que han «tocat fons».

tracking