Diari Més

Tribunals

L'exalcalde de Vilallonga, Ignasi Valera, acusat de prevaricació

La jutgessa creu que hi han proves que l'edil va atorgar la llicència per la construcció del xalet d'un amic de manera il·legal

A l'esquerra, Valera, amb els dos advocats i la seva dona, durant la declaració el 12 de maig de 2017.

L'exalcalde de Vilallonga, Ignasi Valera, acusat de prevaricacióDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Valls, Rosa López, ha imputat l'exalcalde de Vilallonga de Camp, Ignasi Valera, i al tècnic municipal, Eloi Balcells, un delicte de prevaricació per haver informat d'una llicència d'obra i haver dictat una resolució injusta per un atorgament de llicència d'obra, sabent que no s'havia dut a terme pels tràmits legals i que s'incomplia la normativa urbanística vigent. Així mateix també imputa un altre delicte de prevaricació per omissió a Ignasi Valera per no iniciar cap inspecció ni expedient sancionador, ja que coneixia la situació il·legal de l'obra.

La jutgessa també considera en la seva interlocutòria de procediment abreujat, que s'ha d'imputar un delicte de falsedat en document públic contra Balcells i Valera per falsejar la data de l'informe de l'arquitecte municipal.

Les acusacions vénen motivades per l'inici d'unes obres al mes d'abril de 2016, en una parcel·la situada al número 33 del passatge Font de l'Astor de Vilallonga de Camp, destinada a la construcció d'un habitatge unifamiliar aïllat. El promotor de l'obra va ser Josep M. Mercadé, mentre que l'arquitecte, redactor del projecte bàsic i d'execució de l'obra i director executiu de la mateixa era Francesc Xavier Julià, que alhora era tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vilallonga de Camp. L'aparelladora, directora de l'obra i coordinadora de seguretat de l'obra era Mercè Roures, esposa de l'exalcalde, Ignasi Valera.

Totes aquestes persones, segons la jutgessa, van començar l'execució de l'obra sense haver obtingut la preceptiva llicència per a fer-ho. Es va atorgar posteriorment, el 6 de maig, mitjançant un decret d'alcaldia de l'exbatlle Valera. Prèviament, el tècnic municipal Eloi Balcells va realitzar un informe favorable a la concessió de la llicència, «sabent que aquesta obra era il·legal, atès que el projecte presentat per l'arquitecte incomplia de manera concreta i directa el POUM», segons assegura la jutgessa en la interlocutòria. L'arquitecte de l'obra i tinent d'alcalde, Francesc Xavier Julià, va sol·licitar, suposadament, el 4 de maig, el permís d'obres. El 5 de maig el tècnic municipal, Eloi Balcells, va signar l'informe favorable a la concessió d'una llicència i, l'endemà, l'exalcalde Ignasi Valera va concedir la llicència de manera il·legal, ja que havia de fer-se mitjançant la Junta de Govern, a més que «en atorgar-la, coneixia o havia de conèixer la seva legalitat per incomplir el POUM», segons la interlocutòria.

Entre altres consideracions, la jutgessa assegura que el «procediment per atorgar la llicència es va fabricar ad hoc sent evident que aquest favoritisme portat per l'alcalde i el tècnic va beneficiar a Josep M. Mercadé, amic de l'alcalde, que va obtenir la llicència de manera il·legal, a l'esposa de l'alcalde, Mercè Roures i a Francesc Xavier Julià, arquitecte de l'obra. Tots ells es van beneficiar que l'obra continués endavant sent il·legal».

Finalment, la jutgessa també imputa el propietari de l'obra, Josep M. Mercadé i la dona de l'exalcalde, Mercè Roures, i Francesc Xavier Julià, ex-tinent d'alcalde, un delicte de tràfic d'influències. La jutgessa ha remès l'escrit al ministeri fiscal i a les parts personades en el procediment perquè formulin escrit d'acusació i poder sol·licitar l'obertura de judici oral o el sobreseïment de la causa.

tracking