Diari Més

El brot de covid-19 fa caure l'afluència de turistes a Montblanc per Setmana Santa

Salut xifra entre 0,3 i 0,5% els casos positius fets a uns 2.000 veïns en el cribratge massiu

Pla general de les cues que s'han format a l'exterior del pavelló del Casal Montblanquí.

Salut atribueix a la variant britànica l'increment «important» de casos de covid-19 a MontblancACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El brot de covid-19 fa caure l'afluència de turistes a Montblanc per Setmana Santa. Diversos allotjaments han patit cancel·lacions d'ençà que la situació sanitària va empitjorar. És el cas del càmping Montblanc Park Capfun on les reserves han caigut un 10%. Després de quatre dies de cribratges massius, uns 2.000 veïns s'han fet les proves PCR i segons els primers resultats, els casos positius se situen entre un 0,3 i 0,5%.

«Això vol dir que ens apropem a xifres similars als cribratges comunitaris d'altres onades, una de les sospites que teníem és que la relació amb la soca britànica provoqués que els asimptomàtics fossin més elevats; amb les dades actuals no ho confirmaríem», ha dit el gerent de la regió sanitària Ramon Descarrega.

L'Associació d'Empresaris d'Hosteleria de la Conca de Barberà ha assegurat que s'han anul·lat moltes reserves als allotjaments de Montblanc des del començament del brot de covid-19 i la crida de l'alcalde perquè no vinguessin turistes per Setmana Santa. Un dels exemples és el càmping Montblanc Park Capfun, situat als afores de la població, que ha passat de tenir unes previsions d'un 35% d'ocupació a un 25%. «Les previsions ja eren baixes, com a molt arribarem a les 800 persones de les 3.000 de capacitat que tenim», ha destacat el director de Montblanc Park Capfun, Walid Hanini.

Tot i que no està en desacord amb la demanada del batlle, ha explicat que molts clients els han trucat per demanar informació sobre la situació i per cancel·lar les seves reserves. «Fins ahir no sabíem si obriríem, estàvem pendents de sanitat», ha dit. I ha defensat que els càmpings són espais segurs, ja que les persones estan a l'aire lliure i a les respectives parcel·les o bungalous.

Malgrat l'actual situació sanitària, Hanini confia que les reserves augmentin de cara l'estiu. «Es nota que els turistes volen sortir, molts francesos ens truquen per reservar, crec que la gent ara no té tanta de por de la covid-19, sinó de les restriccions, per això tarden a reservar», ha afegit. Un altre dels establiments que també ha patit les cancel·lacions és la Fonda Bohèmia Riuot. Els seus responsables lamenten la situació perquè recalquen que Montblanc no està confinat perimetralment.

Aquest dissabte al matí, eren ben poques les persones assegudes a les terrasses dels bars de la plaça de la vila. Amb tot, l'Aina Vives, una cambrera d'un dels establiments, ha explicat que entre setmana han servit dinars majoritàriament a persones de fora el municipi.

182 casos positius

Des del 16 de febrer fins al 25 de març, Salut ha registrat 182 casos positius de coronavirus a Montblanc i, actualment, el risc de rebrot es xifra en 3.148,46. Des de dimecres i fins aquest dissabte al migdia, el Departament ha organitzat un cribratge poblacional massiu al pavelló del Casal Montblanquí per tal de controlar la propagació del virus. De fet, fins divendres s'havien fet uns 1.600 testos i calculen que en el darrer dia de cribratge s'hauran assolit els 2.000.

Segons dades de Salut, els resultats dels dos primers dies indiquen que els casos positius ronden entre el 0,3% i el 0,5%. A l'espera que s'analitzin totes les proves, Ramon Descarrega ha assenyalat que es pot descartar que el brot hagi tingut més incidència en la població pel fet de ser de la variant britànica. Tot això, l'autoritat sanitària fa una crida a no relaxar-se. «No volem un missatge de falsa seguretat; és important el manteniment de les mesures i evitar les interaccions socials», ha subratllat.

Per la seva banda, l'alcalde Josep Andreu ha tornat a demanar als veïns del municipi prudència perquè, diu, encara no s'ha superat el brot. «Veiem una mica de llum al final del túnel, ha estat molt alarmant, no podem abaixar la guàrdia», ha expressat Andreu. Davant les crítiques del sector turístic, el batlle ha matisat que tothom pot visitar el municipi respectant les mesures preventives i de seguretat. «Si hi ha gent que vol anar al càmping, que no és el focus, o si volen venir a dinar a Montblanc que ho facin; tothom és major d'edat i sap quins comportaments ha de tenir», ha afirmat.

Salut descarta el confinament perimetral

El Departament de Salut ha descartat el confinament perimetral de Montblanc i indica que són «suficients» les darreres mesures acordades pel Procicat per controlar el brot. En el cas que el percentatge de positivitat dels resultats dels últims dos dies incrementés la xifra de positius o bé apareguessin nous brots, Salut es plantejaria tornar a fer cribratges als col·lectius o empreses afectades.

tracking