Diari Més

Infraestructures

Adif licita les obres d'instal·lació del sistema de telecomunicacions GSM-R a diversos trams de Rodalies

L'objectiu és millorar l'eficiència i l'explotació dels trens i augmentar la capacitat de transport

Imatge d'arxiu d'un tren de Rodalies.

Retards a diverses línies de Rodalies per la presència d'un cadàver a la via a la zona de SitgesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adif ha licitat el contracte d'execució de les obres d'instal·lació del sistema de telecomunicacions GSM-R a diversos trams de la xarxa de Rodalies per 15,6 milions d'euros. El termini d'execució estimat de les obres és de 79 mesos, 31 per a la realització de les obres i 48 per al manteniment de les instal·lacions. El desplegament d'aquest sistema es farà en gran part de les línies R2 i R4 de Rodalies i la seva prolongació i connexió amb el Corredor Mediterrani. L'objectiu és millorar de manera generalitzada les operacions ferroviàries, la capacitat de les instal·lacions de senyalització i protecció al tren i modernitzar les radiocomunicacions operacionals en aquests trams.
El GSM-R és un sistema de transmissió per ràdio de tecnologia GSM –'Global System for Mobile'-, amb freqüències exclusives per al ferrocarril. Aquest equipament és l'alternativa a la radiotelefonia UIC actual i ha estat adoptat per 22 companyies ferroviàries europees per assegurar la interoperabilitat de les xarxes.

A més, permet la implementació del nou sistema de gestió i de control de tràfic ferroviari ERTMS Nivell 2.

El sistema de telecomunicacions GSM-R s'implantarà en el tram de L'Hospitalet de Llobregat – Castellbisbal – Sant Vicenç de Calders, amb una longitud de 71 quilòmetres aproximadament; el tram de Barcelona – Torre del Baró – Terrassa, de 24 quilòmetres; el tram Terrassa – Manresa, amb 32 quilòmetres; Sant Vicenç de Calders – Tarragona i Tarragona – Reus, de 43 quilòmetres; Tarragona – Port Aventura, de deu quilòmetres, i Barcelona Sants – Vilanova i la Geltrú – Sant Vicenç, de 67 quilòmetres.

Aquesta actuació s'inclou en el Pla de Rodalies 2020 – 2030 i podrà ser cofinançada pel Mecanisme 'Connectar Europa' de la Unió Europea.

tracking