Diari Més

Salut

L'Espluga de Francolí manté la prohibició de beure aigua de l'aixeta fins a principis de la setmana vinent

Aquesta és una mesura preventiva fins que no es tinguin els resultats definitius de les analítiques

Els municipis fa anys que pateixen mancances d'abastament d'aigua potable per al consum dels seus habitants.

Aprovat el conveni perquè els municipis de la Conca de Barberà rebin aigua de l'EbreConsell Comarcal Conca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Espluga de Francolí ha decidit mantenir la prohibició, que va començar ahir, de beure aigua de l'aixeta i l'allarga fins, com a mínim, a principis de la setmana vinent. Aquesta segueix sent una mesura preventiva mentre no es tinguin els resultats definitius de totes les analítiques sol·licitades que garanteixin la potabilitat de l'aigua a dia d'avui. Aquest dimarts 9 de març el laboratori encarregat de les anàlisis periòdiques del sistema d'abastament d'aigua municipal va posar-se en contacte amb l'ajuntament per avançar el valor de mercuri trobat a l'anàlisi que s'està realitzant era elevat. La mostra és del 25 de febrer de 2021 i encara no s'han acabat d'analitzar tots els components. Tot i així, l'ajuntament va prendre mesures preventives, com ara la prohibició d'ingerir l'aigua de l'aixeta, demanar dues analítiques més (una amb mostres del dia 9/03/2021 i l'altra amb mostres del dia 10/03/2021) a dos laboratoris diferents, comunicar els fets a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, així com informar a la població de la situació.

Pel que fa als resultats de la segona analítica, de la qual es va prendre mostra aquest mateix dimarts dia 9 de març, els resultats de mercuri estan dins els barems permesos en els tres punts analitzats: el dipòsit de la Cometa, el pou de la Biela i el dipòsit de Sant Miquel. La primera analítica (mostra del 25 de febrer) va donar alteracions en el paràmetre de mercuri al punt de mostra del dipòsit de la Cometa.

Tot i així, aquest dijous 11 de març també s'ha informat de l'aparició de plom en nivells per sobre dels permesos a les primeres analítiques de l'aigua (mostra del 25 de febrer) i aquest fet implica que en la segona i tercera analítica que s'estan fent actualment també calgui revisar els nivells d'aquest component.

Per tant, amb aquest escenari, a l'espera dels resultats oficials i els resultats de les terceres analítiques l'Ajuntament ha decidit allargar la mesura de no consumir aigua fins a esperar tenir totes les dades. Previsiblement els resultats es tindran a inicis de la setmana vinent, mentrestant es mantenen les mesures de prohibir beure aigua de l'aixeta, utilitzar-la per cuinar, l'aigua dels dipòsitsparticulars que s'ha omplert amb aigua de la xarxa tampoc s'ha d'utilitzar, prohibir beure o cuinar amb aigua tractada per sistemes d'osmosis perquètampoc se'n pot garantir la potabilitat, recomanar l'ús de l'aixeta per tasques domèstiques i higiene personal i no donar l'aigua a les mascotes.

tracking