Diari Més

Societat

Port, Vila-seca i Repsol s'uneixen per transformar completament la Pineda

Presenten un projecte per rebre ajudes europees amb 11 actuacions, com eliminar la monoboia o refer tot el passeig marítim

Esquema dels projectes englobats sota el projecte 'Cal·lípolis Next Generation'.

Port de Tarragona, Repsol i Vila-seca s'alien en el macroprojecte 'Cal·lípolis Next Generation'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La façana litoral de la Pineda i la zona sud del Port de Tarragona canviarà d'aspecte radicalment amb el projecte Cal·lípolis, Next Generation que han presentat conjuntament el Port de Tarragona, l'Ajuntament de Vila-seca i la companyia Repsol.

Hi ha fins a cinc estaments i entitats més implicades en la proposta, però aquests tres organismes són els que han desenvolupat un projecte per executar de manera conjunta, per una banda, una solució definitiva per a la platja de la Pineda i la seva integració amb els límits de l'espai portuari i, de l'altra, la millora de la infraestructura industrial. Aquesta permetrà, per exemple, fer desaparèixer la monoboia de descàrrega de vaixells de cru a mar obert de Repsol.

La idea de Cal·lípolis, Next Generation és, bàsicament, reunir fins a onze projectes de desenvolupament de la zona i presentar-los a la convocatòria d'ajudes postcovid que la Unió Europea destinarà a l'Estat espanyol.

Alguns dels projectes ja estaven planificats i havien iniciat els tràmits d'execució i d'altres s'han incorporat a aquesta aposta global per la transformació econòmica de la zona. La suma de tots els projectes suposa un total de 259,5 milions d'euros d'inversió.

A banda de la desaparició de la monoboia de Repsol, destaca l'execució el contradic dels Prats, que el Port ja tenia previst i que servirà de límit portuari i de barrera visual de l'espai turístic del litoral vila-secà. El dic, per la banda de la Pineda, integrarà espais d'oci i ciutadans que incrementaran l'atractiu social de la zona. De la mateixa manera, es posarà en marxa la que ha de ser una solució definitiva per la preservació de la platja de la Pineda. Actualment cada any s'ha de regenerar la sorra i els temporals afecten dramàticament la platja. El projecte de Cal·lípolis, Next Generation preveu transformar completament el passeig marítim que, de fet, eliminarà bona part de l'actual carretera per a ampliar la zona de sorra i reurbanitzar l'espai urbà amb el qual limita.

Al mateix temps, i conjuntament amb la Universitat de Cantàbria, s'implantarà un sistema sostenible i definitiu per a la regeneració, estabilització i protecció de la platja. Aquest és un dels projectes més ambiciosos dins el conjunt de la proposta, amb una partida total de 23,2 milions d'euros. Paral·lelament, també s'actuarà en la regeneració de l'ecosistema marí, amb la col·locació de biòtops submarins desenvolupats per Tecnatox, de la URV.

Propostes del Port

Per la seva banda, el Port incorpora al projecte dues propostes que ja tenia previstes i que ara es podran accelerar. Es tracta del contradic dels Prats, que representa una inversió de 86,5 milions d'euros, i del desenvolupament de la zona logística (ZAL) i de la seva connectivitat terrestre i ferroviària, a les quals es destinaran 30 i 62,5 milions d'euros respectivament.

Emmarcat en la zona de la ZAL també hi ha el projecte per a la recuperació d'un espai natural de 370.000 metres quadrats en terrenys de l'Autoritat Portuària i adjacents a la Pineda. En aquest espai hi ha un sistema d'aiguamolls sobre els quals s'actuarà.

Adéu a la monobia

La proposta de Repsol per eliminar la monoboia inclou l'adequació del pantalà de la companyia per permetre l'atracada d'embarcacions de gran calatge. Repsol també preveu la construcció de dos magatzems soterrats coberts a la seva àrea d'instal·lacions marines. Aquests projectes tenen un cost previst de 19,8 i 21 milions d'euros, respectivament.

El fet que part dels projectes ja estiguessin planificats és un punt a favor. Com explicava Josep M. Cruset, president del Port, «en la majoria dels casos es tracta de projectes tècnicament i administrativament molt avançats, amb dotació pressupostària, amb un alt grau de viabilitat i que es podran executar dins el període marcat per la Unió europea, entre 2021 i 2024».

Per la seva banda, l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha destacat durant la presentació que es tracta d'un projecte que permetrà «assolir una solució que permetrà la convivència entre l'activitat turística i l'activitat logística, al mateix temps, dins el respecte per l'entorn natural».

Juntament amb Port, l'Ajuntament de Vila-seca i Repsol, la proposta compta amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, l'Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria i les empreses tecnològiques Prodevelop SL i Portel Logistic Technologies, a més de l'associació APPORT.

L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, i el director del complex industrial de Repsol a Tarragona.

Port de Tarragona, Repsol i Vila-seca s'alien en el macroprojecte 'Cal·lípolis Next Generation'ACN

tracking