Diari Més

Societat

Engeguen un programa per prevenir el consum d'alcohol en 27 farmàcies de la demarcació

La prova pilot s'allargarà durant aquest mes de març i permetrà valorar si l'estratègia es fa extensiva a tot Catalunya

La responsable de la farmàcia Noguera de Girona ensenyant les mascaretes que els queden als compradors.

La responsable de la farmàcia Noguera de Girona ensenyant les mascaretes que els queden als compradors.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 27 farmàcies del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre participen en una prova pilot per prevenir el consum de risc d'alcohol. El projecte pretén avaluar la utilitat i l'acceptació d'una estratègia d'identificació precoç i intervenció breu a les persones que presenten aquest consum de risc. S'adreça, particularment, a persones que tenen prescrits medicaments que interaccionen amb l'alcohol, estan embarassades o planifiquen un embaràs. Impulsada per la subdirecció general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública, juntament amb els col·legis de farmacèutics, la prova pilot arrenca aquest dilluns, 1 de març, i s'allargarà un mes, fins l'1 d'abril. L'experiència permetrà valorar si fa extensiva a tot Catalunya.

Els farmacèutics i farmacèutiques faran un cribratge del consum d'alcohol a les persones que sol·liciten uns determinats fàrmacs que poden interaccionar amb l'alcohol o una prova d'embaràs i, en cas necessari, procediran a fer una intervenció breu orientada a reduir el consum d'alcohol i riscos derivats. El programa, de fet, prioritza les persones que prenen medicaments que poden interaccionar amb l'alcohol –com benzodiazepines, acenocumarol, fàrmacs per tractar l'hipotiroïdisme o l'hipertiroïdisme- així com les embarassades, com a grups d'alt risc i fàcils d'identificar en l'àmbit de la farmàcia comunitària.

La intervenció farmacèutica s'efectuarà sempre amb previconsentiment dels usuaris i a la zona d'atenció personalitzada de la pròpia farmàcia, per preservar-ne la privacitat. Si no s'accepta, els professionals oferiran un fulletó amb informació clau sobre les interaccions d'aquestes substàncies amb medicaments i riscos derivats del consum d'alcohol durant l'embaràs. També se'ls donarà l'oportunitat de parlar-ne en una altra ocasió més propícia.

La prova es posa en marxa després d'una enquesta prèvia a 639 professionals de farmàcia de Catalunya, que van manifestar interès i sentir-se preparats per participar-hi. També han estat formats per identificar correctament el consum de risc d'alcohol i oferir la intervenció més adient en cada cas. El programa pilot s'avaluarà mitjançant grups focals amb els propis professionals i enquestes de satisfacció dels usuaris. Unes valoracions que permetran determinar si la iniciativa s'estén a tot el territori català.

L'acció s'emmarca dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals de Catalunya 2019-2023 i dóna continuïtat a totes les accions preventives dutes a terme per la subdirecció general de Drogodependències amb el programa Beveu Menys. «Com a professionals sanitaris pròxims als ciutadans, els farmacèutics i farmacèutiques es troben en una posició idònia per realitzar tasques de prevenció i promoció de la salut», ha apuntat el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Toni Veciana. «Des del col·lectiu farmacèutic hi ha interès en invertir esforços per ajudar a reduir els problemes de salut relacionats d'un consum de risc d'alcohol», ha afegit.

Segons ha recordat el Departament de Salut, que a banda del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona compta amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, el consum d'alcohol és una de les substàncies que, juntament amb el tabac, causa major morbimortalitat. El seu consum s'associa a problemes de salut diversos com el càncer, trastorns mentals o gastrointestinals, malalties cardiovasculars així com accidents de trànsit.

tracking