Diari Més

Televisió

'La 2' es fixa en el Parc Samà de Cambrils

El programa 'Jardins amb història' emeterà aquest dissabte un capítol dedicat a aquest espai singular

El conductor de l'espai Arturo Franco i Aloys Schreiber, assesor botànic del parc.

'La 2' es fixa en el Parc Samà de CambrilsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim dissabte 27 de febrer el programa de 'La 2' de TVE, Jardins amb Història, dedicarà el seu capítol al Parc Samà de Cambrils i a la seva col·lecció de palmeres, plataners, fruiters, oliveres i aus.

Aquest programa se serveix de la veu de prestigiosos conservadors, periodistes, paisatgistes, historiadors i escriptors per analitzar també les inquietuds científiques i humanístiques de cada època, així com el clima o les tècniques agràries que van originar cada espai.

En el cas del Parc Samà, Mireia Olivé i Tate Cabré, autores de la Guia de les rutes indianes a Catalunya, desxifraran les senyes d'identitat expressades pels indians a través de les seves finques. Aloys Schreiber, assessor botànic del Parc Samà, aprofundirà en l'exotisme de la immensa varietat de palmeres que evoquen els paisatges d'ultramar, mentre que la veterinària María Luisa Alonso Esteban explicarà els detalls de les aus exòtiques i altres animals que habiten al parc. Tot plegat, conduït per l'arquitecte Arturo Franco, l'explorador que condueix l'espai, i Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, –empresa gestora de Parc Samà–, que descobriran als espectadors els secrets de les catorze hectàrees de naturalesa en què destaquen les sorprenents col·leccions de palmàcies, amb cinc arbres declarats com a Monument Natural.

Es dona la circumstància que el Jardí Històric de Parc Samà és l'únic de Catalunya inclòs en els 13 episodis de la sèrie Jardins amb Història, que transcorre entre altres llocs pel Palau Reial d'Aranjuez, el Jardí d'Aclimatació de l'Orotava a Tenerife, el Pati de la Sèquia del Generalife de l'Alhambra de Granada, els jardins de Raixa i Son Marroig, a Mallorca, o el parc del Capricho, un dels racons més romàntics i desconeguts de Madrid.

Harmonia natural

La història del Parc Samà es remunta a finals de segle XIX, quan Salvador Samà i Torrents, segon Marquès de Marianao i hereu d'una acabalada família catalana enriquida a Cuba, va encarregar el projecte d'una residència de descans sota la pauta de la seva obsessió per l'harmonia natural. «En la sèrie és clau remarcar la singularitat d'unes increïbles biografies històriques, en contrast amb les belles imatges dels jardins que representen la riquesa del nostre Patrimoni botànic», exposa la directora Sonia Tercero, que ha rodat en condicions extremadament complexes per les restriccions sanitàries.

Encarregat l'any 1881 al mestre Josep Fontseré,

–que també és autor del Parc de la Ciutadella de Barcelona–, i realitzat amb l'ajuda d'un jove Antoni Gaudí, el Parc Samà evoca l'exuberància de les antigues colònies i és un dels millors exemples de la jardineria del Romanticisme a Espanya.

El parc pertany a la Xarxa Europea de jardins històrics –recentment reconeguda com a Itinerari Cultural Europeu–, i està protegit com a Bé d'Interès Cultural (BIC).

El presentador amb Francisco Javier Castillo.

'La 2' es fixa en el Parc Samà de CambrilsCedida

tracking