Diari Més

Medi Ambient

11 anys fent de vigies del cel

L'associació Meteoprades va néixer l'any 2010 i ja s'ha consolidat com un referent en l'observació del temps

La nevada del temporal Filomena a Siurana, captada per Meteoprades.

11 anys fent de vigies del celCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 23 de gener de 2010 naixia al Parc de Bombers de Prades Meteoprades, una associació nascuda amb la voluntat d'estudiar el clima de les Muntanyes de Prades i fer-ne divulgació. Onze anys més tard, aquell grup d'aficionats a la meteorologia disposen d'una extensa xarxa d'estacions meteorològiques repartides per tot el territori d'estudi, així com webcams que ofereixen imatges en directe des de punts com el Tossal de la Baltasana de Prades o la seva plaça Major, el Monestir de Poblet, Siurana, Rojals, Farena o Mont-ral.

«Tot va començar perquè volíem estudiar el clima de les Muntanyes de Prades, que encara que és un espai relativament petit, presenta moltes variacions en pocs quilòmetres», explica Eduard Marimon, membre de l'associació. I allò que va començar com una iniciativa petita es va anar fent gran, fins al punt de tenir desplegada una completa xarxa a la zona. «Quan vam néixer no ens vam imaginar que creixeríem tant. Ens han dit d'ampliar el nostre espai de treball, anar cap al Montsant, però no ho farem perquè volem treballar en un àmbit assequible per a nosaltres», detalla l'Eduard. De fet, explica, compten amb una xarxa de col·laboradors als pobles, que si cal, els poden oferir dades in situ o fer petites operacions als aparells de mesura i observació i, aquesta manera, ser més àgils i eficients en la recollida de dades.

Una de les iniciatives de Meteoprades que té més èxit són les webcam, que ofereixen imatges en directe des de bona part dels pobles de les muntanyes de Prades i alguns dels seus cims. «Ens hem trobat que la gent les fa servir molt, no només per veure el poble quan ha nevat, sinó per altres coses que no ens esperàvem. Per exemple, per veure el seu el poble quan no hi poden ser». Precisament, aquests dies de confinament, en què molta gent no ha pogut anar als seus pobles o, encara més, amb la nevada del temporal Filomena que va deixar grans gruixos de neu en un moment en què no es podia sortir del municipi, es van disparar les visites a la web. «Quan cau neu, això té un magnetisme impressionant. Aquests dies han arribat a entrar-hi prop de 40.000 persones, multiplicant el tràfic habitual de la web per trenta», explica l'Eduard.

A més d'oferir dades i informació, a Meteoprades també tenen la voluntat de col·laborar en l'estudi del clima, aportant registres que puguin ser útils. Així ho van fer, per exemple, amb la riuada del Francolí del 2019, en què les dades recollides per l'associació es van fer servir en un estudi de la UB i l'Agència Catalana de l'Aigua.

A llarg termini, l'associació, que es finança a través de petits convenis amb ajuntaments i empreses, té previst publicar un llibre que reculli tot el treball dut a terme aquests anys, així com imatges i dades que serveixin per difondre la diversitat climatològica de les Muntanyes de Prades.

Camí al Picorandan el passat 18 de gener.

11 anys fent de vigies del celCedida

tracking