Diari Més

Municipal

«La cita prèvia evita cues per posar denúncies a la comissaria»

El nou programa permet al ciutadà escollir el dia i l'hora per fer el tràmit a les oficines dels Mossos

Marta Esteve treballant al seu despatx de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Cambrils.

«La cita prèvia evita cues per posar denúncies a la comissaria»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— En què consisteix aquest nou sistema de cita prèvia per posar una denúncia als Mossos?

— Aquest sistema s'ha implementat per oferir un millor servei a la ciutadania, ja que des de casa seva, des del mòbil o ordinador, puguin agafar cita prèvia per posar una denúncia o fer qualsevol altre tràmit.

— Quina mena de denúncies cal fer a través de cita prèvia i quines no?

— A través de cita prèvia es pot denunciar la pèrdua de documentació o objectes, els furts, els robatoris amb violència o intimidació, robatori o furt a interior d'un vehicle, la sostracció de vehicles, els danys a vehicles o a l'habitatge o béns mobles o immobles, els robatoris amb força a habitatges o establiments, l'ocupació d'immobles inclosa, les estafes, les lesions i, per últim, les amenaces. També serveix per fer tràmits com la declaració del permís de viatge a l'estranger per a menors.

— I com funciona?

— El ciutadà es connecta a la plataforma mossos.gencat.cat/citaprevia i dins és on pot escollir el tràmit que vol fer, és a dir, que de les 5.30 a les 22 hores, de dilluns a diumenge, pot seleccionar el fet delictiu, l'hora i el dia i la comissaria que vulgui de Catalunya. També ha de disposar de la documentació necessària, un informe mèdic si hi ha danys, i altra informació per la denúncia, que no és obligatòria però és recomanable. Cal remarcar, però, que la cita prèvia no exclou que, si es tracta d'un fet urgent, també se l'atendrà de manera presencial.

— Quins avantatges té aquest nou sistema per als agents i quins per als ciutadans?

— Per al ciutadà doncs que pot escollir on i quan vol posar la denúncia i evita temps d'espera i cues excessives a les oficines. A nosaltres ens ajuda a nivell d'organització, estarà més pautat el temps a dedicar a cada denúncia.

— Neix arran de la pandèmia de la covid-19 o ja estava previst abans?

— Suposo que la pandèmia ha accelerat la implantació del sistema. Ja hi havia molts llocs que funcionaven amb cita prèvia abans que arribés la covid-19 i els Mossos no podíem quedar-nos endarrerits.

— Des de quan funciona aquest nou sistema? Funciona correctament?

— Vam començar el 7 de gener i es va implementar a tota Catalunya el mateix dia. El ciutadà pot demanar hora d'avui per demà i, quan la demana, 24 hores abans es confirma mitjançant un correu electrònic. Les cites estan marcades per durar 45 minuts i, si el ciutadà no arriba a l'hora prevista, s'anul·la al cap de 10 minuts. També fem una crida a què, si al ciutadà li sorgeix un imprevist, que anul·li la seva cita, de manera que aquells 45 minuts quedin lliure. El programa té un recordatori per aquests casos.

— A la comissaria de Cambrils ja s'han demanat moltes cites prèvies? Quines millores s'han detectat?

— Ha tingut molt bona resposta, cada dia ja gestionem una part de les denúncies amb aquest programa, s'està fent molta difusió que arriba al ciutadà i estem molt contents. En aquest aspecte estan força satisfets els ciutadans, ja que saben que tenen cita prèvia i estan tranquils perquè seran atesos a aquella hora sense haver d'esperar. Pel que fa als agents, també treballen amb la tranquil·litat de tenir-ho tot planificat i poden gestionar molt millor la seva feina.

tracking