Diari Més

Exposicions

Una nova mirada a la història de Centcelles

Constantí mostra l’exposició fotogràfica ‘Re-descobrint Centcelles’ fins al 28 de febrer

El conjunt arqueològic de Centcelles, dins del terme municipal de Constantí.

Una nova mirada a la història de CentcellesMNAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des d’aquesta setmana i fins al 28 de febrer, dins dels actes de la Festa Major d’Hivern de Constantí, la plaça de les Escoles Velles acull l’exposició fotogràfica Re-descobrint Centcelles. Organitzada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, l’exposició vol ser una nova mirada al conjunt monumental de Centcelles, que l’any 2000 va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Re-descobrint Centcelles és un recull d’imatges que van formar part de l’exposició monogràfica del mateix títol organitzada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) al 2016. Aquell mateix any, Re-descobrint Centcelles va rebre el Premi Musa a la millor exposició sobre el Món antic en la XXIV edició dels Premis Auriga, que atorga la Revista Auriga, única publicació catalana dedicada a la divulgació del llegat grecoromà a Catalunya.

L’exposició del MNAT s’articulava en quatre àmbits: Centcelles, un patrimoni excepcional; Centcelles, un enigma per resoldre; Centcelles, Patrimoni Mundial, patrimoni de tots i Centcelles... reconstruint la seva imatge. S’hi mostraven documents i materials d’estudiosos que han investigat Centcelles al llarg de la història, com el conjunt de dibuixos realitzats per Lluís Domènech i Montaner i els seus alumnes de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona a inicis del segle XX.

Així, a l’exposició de Constantí s’hi poden veure diferents detalls de les tasques d’excavació i conservació portades a terme pels tècnics de l’Institut Arqueològic Alemany, així com visites d’estudiosos o activitats de difusió.

A més de mostrar aquest important treball, Re-descobrint Centcelles té la voluntat de ser un homenatge a totes les persones i institucions que han dedicat el seu esforç a aprofundir en el coneixement del conjunt monumental i a totes les qüestions que encara queden per resoldre.

Les restes visibles de Centcelles es corresponen a un edifici de més de 90 metres de llargada que es va construir a principis del segle V d.C. Al conjunt hi destaquen tres sales principals, presidides per l’anomenada sala de la cúpula, on es pot contemplar les restes d’un mosaic format per prop d’un milió de tessel·les i que cobria per complet l’interior de la cúpula. Quant a l’ús de Cenctelles en època romana, aquesta és una qüestió que no ha estat resolta. Entre les possibilitats que es valoren hi ha que tingués usos religiosos, militars, o que hagués sigut una vil·la aristocràtica al camp.

A l’Edat Mitjana el conjunt va passar a ser l’església del poble de Centcelles, i després de destinar-lo a altres usos, va ser adquirit per l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid l’any 1959. Dues dècades més tard, i havent realitzat importants treballs de recerca arqueològica, restauració i conservació, el conjunt va ser cedit al Ministerio de Cultura.

tracking