Diari Més

Medi Ambient

La DO Terra Alta denuncia el tancament del portal de participació en l'avaluació ambiental de Territori

L'entitat adverteix que es vulnera el dret a l'accés a la informació ambiental de la ciutadania

Primer pla de raïm en una vinya de la DO Terra Alta. Imatge publicada el 10 d'octubre del 2019

vinya, raïm, verema, producció, DO Terra Alta, viACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta ha presentat una denúncia formal davant la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) pel tancament del Portal de Participació en l'avaluació ambiental prèvia dels projectes de renovables. Recorden que l'eina facilita la transparència, el control, seguiment i accés a la documentació de plans, programes i projectes amb incidència ambiental però des del mes de desembre es no es pot accedir a la documentació del projectes i s'ha de sol·licitar a l'administració i esperar resposta. La DO alerta que es discrimina els projectes d'energies renovable perquè altres plans i projectes si se sotmeten a consultes prèvies de manera oberta a la web.
La DO Terra Alta denuncia que des del mes de desembre passat no es pot consultar la documentació de projectes de renovables que se sotmeten a consultes prèvies, una vulneració «del dret d'accés a la informació ambiental de la ciutadania» que entra en conflicte amb diverses normes europees.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat es va publicar una nota aclaridora al respecte on es justifica que en aquesta fase prèvia dels projectes, «la publicitat i la participació és restringida». El Consell Regulador demana que se citi el precepte legal en què es basa aquesta decisió ja que fins i tot el decret llei 16/2019 de l'emergència climàtica no determinaria aquest règim «de participació restringida». «Portar a terme aquesta restricció arbitrària opera en detriment de l'existència d'una participació efectiva i real», recorda el Consell Regulador.

Des de la DO del vi és recrimina que «tancar les portes a aquesta participació és un retrocés que pot comportar que projectes amb poc recorregut per les seves incompatibilitats puguin arribar a fases més avançades de la seva tramitació administrativa, factor que també comporta una disminució en l'eficiència de l'administració pública en detriment del territori afectat».

tracking