Diari Més

Serveis

Enginyers demanen una xarxa elèctrica digitalitzada per evitar talls de llum

Les zones on hi ha més interrupcions són les comarques pirinenques, les del Priorat i les Terres de l'Ebre

El cost mitjà serà de 82,45 euros/MWh.

El preu de la llum torna a elevar-se aquest dilluns i el megawatt hora arribarà als 121,14 euros al vespreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els enginyers industrials de Catalunya ha demandat aquest dimarts reforçar la digitalització de la xarxa elèctrica catalana per evitar talls de llum durant els pics de demanda elèctrica, sobretot a les xarxes de Mitjana Tensió (MT) i la seva interconnexió amb les de Baixa Tensió (BT).

En un comunicat, l'agrupació d'enginyers ha defensat el foment dels centres de transformació intel·ligents, l'automatització i el balanç energètic per detectar de forma automàtica congestions a la xarxa.

El sistema de distribució BT que uneix la instal·lació de l'usuari final amb el centre de transformació -que aporta energia de la xarxa d'Alta Tensió (AT)- no disposa d'una regulació específica, més enllà de reglaments de seguretat i de normes de les empreses, segons l'entitat.

Això fa que a les zones urbanes històriques, on no s'han construït noves edificacions segons el Reglament electrotècnic per a baixa tensió (REBT) de 2003, les xarxes de BT hagin quedat desfasades.

«Fa falta incentivar les distribuïdores a efectuar canvis a la xarxa BT més enllà dels reglamentaris i incorporar els ajuntaments en aquests plans», ha afirmat el president de la Comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut.

«Cal incorporar els consistoris perquè són coneixedors de les zones més degradades», ha afegit Montagut.

L'associació també ha notificat que les zones on hi ha més interrupcions de línies d'AT i MT són les comarques pirinenques i les del Priorat i Terres de l'Ebre,.

La digitalització no solament és pertinent per evitar talls, sinó que a més permet incorporar la generació d'energia distribuïda renovable i la càrrega del cotxe elèctric, ha informat Enginyers Industrials de Catalunya.

A part, el col·lectiu ha advocat per l'actualització de les prescripcions tècniques aplicables a les xarxes de BT, les quals van ser elaborades abans del procés de transició energètica.

tracking