Diari Més

Investigació

L'obesitat infantil en zones rurals de Tarragona és fins a 4 vegades menor que la resta de l'Estat

Un estudi del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona pren de referència 1.600 nens d'una ABS del territori

Nens jugant a futbol durant l'hora d'esbarjo al pati de l'escola.

pati, esbarjo, escola, nens, alumnes, curs, coronavirus, covidACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obesitat infantil en zones rurals tarragonines és entre 3 i 4 vegades menor que a la resta de l'estat espanyol. Així es desprèn d'un estudi dut a terme, abans de la pandèmia, per infermeres del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona, on s'analitza la incidència de l'obesitat en els nens en zones rurals de la demarcació. Els resultats mostren que un 3,2% de les nenes i un 4% dels nens són obesos, i que la incidència de l'obesitat augmenta amb l'edat, així a partir dels 10 anys, la incidència incrementa en les nenes fins al 4,8% i en els nens fins al 6,8%. L'estudi es va fer sobre 1.600 infants que es visiten als equips de pediatria de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Alt Camp Est -a Vila-rodona- de l'Institut Català de la Salut.

Es tracta d'un estudi transversal, per tant, no hi ha seguiment, sinó que es miren les dades en un moment concret. En aquest cas, es va identificar els nens i nenes en edat d'entre 0 i 15 anys amb un Índex de Massa Corporal (IMC)¹ per sobre de 97, separant-los per sexe i franges d'edat.

Les autores de l'estudi destaquen que «l'obesitat en els nens i nenes de les nostres zones rurals és entre 3 i 4 vegades menor que a la resta de l'estat espanyol, on la incidència d’obesitat es situa en les nenes en l'11,5% i en els nens en el 15,7%». I també és menor respecte de la prevalença a Catalunya; segons dades de l'ESCA 2016² -Enquesta de Salut de Catalunya-, el 12,1% de les nenes i nens d'entre 6 a 12 anys té obesitat, sent major la incidència en els nens, amb 15,4%, que en les nenes amb 8,5%.

Amb tot, però, les infermeres del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) alerten que «igualment les dades demostren que l'obesitat i el sobrepès infantil és una realitat en el nostre entorn i que cal treballar per tal que aquests percentatges no augmentin».

tracking