Diari Més

Laboral

Els accidents mortals de treball s'enfilen un 20% fins al novembre tot i la covid

A la demarcació de Tarragona els sinistres laborals han augmentat en un 266%

Incendi a la indústria química on hi ha hagut una explosió a la Canonja.

Els accidents mortals de treball s'enfilen un 20% fins al novembre tot i la covidACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els accidents de treball mortals han crescut tot i l'aturada d'activitat per la covid, amb un augment del 20% de les persones que han mort a la feina entre gener i novembre del 2020 en comparació amb l'any anterior. En total, 90 persones han perdut la vida a Catalunya en accidents laborals, 12 més que l'any anterior, segons dades del Departament de Treball difoses per CCOO. L'increment més preocupant és en el sector industrial on els sinistres mortals s'han disparat un 200%, amb 21 accidents on els treballadors han perdut la vida. En l'any anterior, es van produir 7 sinistres mortals en aquest sector. A falta de tenir les dades del desembre, CCOO tem que el 2020 sigui el pitjor en sinistralitat laboral mortal dels últims 9 anys.

L'equip de Salut Laboral del sindicat recorda que la indústria és un sector amb riscos laborals greus on «qualsevol relaxació en la qualitat de la prevenció, pot donar lloc a la pèrdua de la vida de les persones treballadores exposades». D'altra banda, el sector amb més accidents mortals acumulats és el de serveis, amb 33 morts, el mateix nombre que es va registrar al 2019.

Durant el 2020 també s'han produït accidents mortals en els desplaçaments a la feina, coneguts com 'in itinere'. En total, 19 treballadors han perdut la vida en aquestes circumstàncies. Aquesta dada ha disminuït -5 persones menys que el 2019- però continua sent una xifra elevada tenint en compte l'augment dels ocupats que teletreballen, assenyala CCOO.

Per territoris, el cas més preocupant és el de la demarcació de Tarragona, on els sinistres laborals han augmentat en un 266%, havent-se produït 11 accidents mortals durant la jornada, 8 més que en el mateix període de l'any anterior. Quatre persones de la regió han perdut la vida en feines relacionades amb la construcció; quatre més amb els serveis i tres més a la indústria.

Tots els treballadors que han perdut la vida durant la jornada laboral (71 persones) eren homes. Molts dels accidents laborals mortals es produeixen perquè queden atrapats en màquines o per caigudes.

«Una vegada més, les dades facilitades pel Departament de Treball confirmen la lamentable evolució creixent de l'accidentalitat laboral mortal durant el 2020, i que ja venim denunciant fa mesos», assegura el sindicat que, a falta de confirmació de les dades del desembre, pronostica que el 2020 pot ser el pitjor en sinistralitat laboral mortal dels últims 9 anys a Catalunya.

En aquest sentit, han recordat que durant el mes de desembre un treballador que va resultar greument cremat en el polígon químic de La Canonja; i que almenys tres persones van morir a la feina en diferents accidents de treball, un produït a Masarac per una descàrrega elèctrica produïda pel camió del qual estava descarregant pinso, i dos més en el sector de la construcció: un d'ells a qui li va caure a sobre un tub de polietilè, i un altre que va ser atropellat mentre feia tasques de manteniment i senyalització vial pintant la calçada.

«És evident que ens trobem amb un sistema preventiu desastrós pel que fa a la seva capacitat per a protegir la vida, la integritat i la salut de les persones treballadores, caracteritzat per la baixa qualitat de les activitats preventives en moltes empreses i per la capacitat que tenen, conjuntament amb les mútues, per a derivar al Sistema Públic molts danys a la salut produïts pel treball, obviant així l'obligació empresarial de revisar i millorar les pràctiques preventives», denuncia CCOO.

El sindicat demana al Govern que situï la protecció de la vida i de la salut dels treballadors entre les prioritats de les polítiques i tingui en compte que l'increment d'accidents mortals durant la jornada és molt superior a Catalunya que a la resta d'Espanya, ja que l'increment al conjunt de l'Estat ha sigut del 8,9%, en el mateix període de referència. Per això, l'organització sindical que dirigeix Javier Pacheco reclama un «Govern efectiu i uns nous pressupostos» per impulsar una Estratègia Catalana de Seguretat i Salut en el treball.

tracking