Diari Més

Un total de 20 infermeres s'ocupen de la vacunació a la regió Camp de Tarragona

Arriba la segona remesa del vaccí, de 380 dosis, per continuar amb un procés delicat que s’ha de planificar bé per tal de no malmetre’n unitats

La segona remesa de la vacuna contra el covid-19 va arribar ahir en un punt de recepció confidencial al Camp de Tarragona. Les dosis s'hi custodien fins que es traslladen.

Un total de 20 infermeres s'ocupen de la vacunació a la regió Camp de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona tanda de les vacunes contra la covid-19, de 380 dosis, va arribar ahir a la regió sanitària del Camp de Tarragona. Després de fer-se la primera vacunació el passat diumenge 27 de desembre a la residència de gent gran la Mercè de Tarragona, la segona remesa havia d’arribar a Catalunya el dia següent, dilluns 28, però un problema logístic va fer que l’entrega s’acabés fent el dimarts 29. No va ser fins ahir, però, que la vacuna per combatre la pandèmia es va distribuir arreu del territori i es van reprendre el procés de vacunació. D’aquesta manera, a primera hora del matí les dosis van arribar a un punt de recepció confidencial, mentre que més tard la residència reusenques Horts de Miró i Roger de Llúria van rebre part de les injeccions per vacunar residents i treballadors.

Si no es repeteixen els problemes de fa uns dies, la planificació feta pel personal sanitari preveu rebre cada dilluns les dosis setmanals, que es començaran a administrar els dimarts en diversos punts de la regió sanitària del Camp de Tarragona, que es mantindran en secret. Si més no, abans del cap de setmana, el divendres es planificarà la logística dels següents dies. En aquesta primera fase de vacunació es prioritzen residències de gent gran, centres per a persones amb discapacitat i centres sociosanitaris, és a dir, on existeix un gran gruix de persones de risc.

El personal de vacunació destinat a cada centre variarà segons les necessitats de cada lloc. Un total de 20 infermeres s’ocuparan d’administrar les vacunes arreu de la regió sanitària tarragonina. Alba Marín i Carol Tudela seran les encarregades de coordinar els dos equips de vacunació diferents, de 10 persones cadascun, a més a més d’un total de sis persones amb responsabilitats administratives. Les infermeres –que s’han presentat voluntàriament, però cobraran per fer la tasca– actuaran per parelles i en cas de símptomes no podran fer la vacunació. Hi haurà un torn de quatre hores al matí, un d’igual a la tarda.

Un procés delicat

Els passos a seguir fins a subministrar les dosis són escrupolosos. Les vacunes, que arribaran en cotxe fins als diversos centres, «tenen una estabilitat delicada», segons explicava Alba Marín, una de les coordinadores de les infermeres. El vaccí arriba al punt de recepció congelat, i quan és descongelat, només té una viabilitat de sis dies. Un cop als centres, el procés ha de ser molt acurat, pel que el personal de vacunació, ja expert en aquest àmbit, ha rebut una formació en línia específica.

«Quan les dosis ja estan preparades per ser administrades, l’estabilitat és de només sis hores», segons detallava una de les dues coordinadores de la regió sanitària del Camp de Tarragona. És per això que les infermeres s’han «d’afanyar per evitar malmetre les vacunes, és important ajustar bé la previsió per no malgastar-les», segons apuntava Marín. Una altra de les dificultats que es trobaran els equips de vacunació serà la incidència de la pandèmia en cada una de les residències. Aquells centres amb qualificatiu blanc, és a dir, sense cap cas de coronavirus, són prioritaris a l’hora de poder administrar el vaccí a residents i personal sanitari. Les residències amb un nombre mínim de casos tenen qualificatiu verd, mentre que els centres amb un nombre notable de positius hauran d’esperar el seu torn. Cal tenir en compte, també, que les infermeres tornen 21 dies després a cada centre per administrar la segona dosi de la vacuna contra la covid-19, la que garanteix el 90% d’immunitat.

De menys a més

Els equips responsables de la vacunació a Catalunya ja sabien que els primers dies el procés seria lent i servirien com a termòmetre per detectar a quin ritme es podria anar. Diumenge passat a la Mercè, una jornada «molt emocionant» segons l’altra coordinadora, Carol Tudela, va ser el primer tast. Ahir, a la residència Horts de Miró de Reus, el segon. «En un parell de setmanes esperem poder anar a molt bon ritme», desitjava Tudela. La infermera, si més no, va reclamar de nou prudència a l’hora de fer càlculs: «No podem saber quan acabarem aquesta primera tanda de vacunacions, pel que preferim no fer previsions».

D’aquesta manera, serà un procés llarg, delicat i, fins i tot, esgotador. Així i tot, Tudela es mostrava il·lusionada en poder «contribuir que tot això acabi aviat». De moment, un total de 20 infermeres afronten ara les primeres setmanes de vacunació a la regió sanitària del Camp de Tarragona. En aquesta lluita contra la pandèmia sense treva, avui és el torn de l’Alt Camp.

El material de vacunació inclou material divers, que comprèn xeringues, agulles, vials, cotons, tiretes o talles estèrils, entre d'altres.

Un total de 20 infermeres s'ocupen de la vacunació a la regió Camp de TarragonaGerard Martí

Part de les més de 300 dosis que van arribar ahir a la regió sanitària tarragonina. Se separen per caixes segons la demanda de cada centre abans de ser traslladades.

Un total de 20 infermeres s'ocupen de la vacunació a la regió Camp de TarragonaGerard Martí

Les vacunes es traslladen en cotxe a les residències dins de caixes especials per garantir la seva estabilitat. A la foto, les dosis que van arribar ahir Horts de Miró, a Reus.

Un total de 20 infermeres s'ocupen de la vacunació a la regió Camp de TarragonaOlívia Molet

tracking